Czy na naszą planetę mają wpływ nasze wybory żywieniowe? To już nie jest aktualne pytanie – zmiany klimatyczne związane z produkcją, konsumpcją i marnowaniem żywności przyspieszają niekorzystne klimatyczne. W najnowszym ebooku przyglądamy się temu, jakie są to zmiany i co możemy zacząć robić już dziś.
Dieta planetarna to sposób żywienia zaproponowany w 2019 roku przez grupę specjalistów skupionych wokół Komisji EAT-Lancet. Raport, który ukazał się w prestiżowym naukowym czasopiśmie medycznym The Lancet, zwrócił uwagę na negatywne klimatyczne efekty obecnego systemu produkcji żywności i konsumpcji.
Oparta na nauce, interdyscyplinarna platforma służąca transformacji systemu żywnościowego o nazwie EAT promuje model, w którym na rzecz diety roślinnej ograniczamy spożycie mięsa i produktów odzwierzęcych. Bazowe założenia są uzupełnione rekomendacjami wyboru produktów lokalnych, sezonowych, bardziej dostosowanych do kręgu kulturowego, w którym żyjemy.
W ten nurt wpisuje się zero waste – ograniczanie marnowania żywności.
Najnowsze badania w ramach projektu PROM dowodzą, że marnując blisko 5 milionów ton żywności rocznie, nie będziemy w stanie ograniczyć tego poziomu o połowę do 2030 roku – zgodnie z celami jakie wyznacza ONZ.
– Dieta planetarna brzmi, dosłownie, kosmicznie. Jednak zagłębiając się w temat odkryliśmy mnóstwo wątków, w które świetnie wpisuje się misja Banków Żywności. Najwięcej marnujemy na poziomie gospodarstw domowych, więc nasze indywidualne wybory mają dużą siłę i warto wziąć pod uwagę kilka zmian w menu oraz naszym sposobie obchodzenia się z jedzeniem – podkreśla Beata Ciepła, prezes zarządu Federacji Polskich Banków Żywności.
Dieta dla planety
Zespół Banków Żywności we współpracy z ekspertką ds. dietetyki specjalizującej się w dietach roślinnych, opracował praktyczny ebook, który pomoże wdrożyć w praktyce założenia diety planetarnej. Znajdziecie w nim jadłospis na 2500 kcal, wskazówki dietetyczne czy przepisy na każdą porę roku.
Pobierz darmowy ebook “Dieta dla planety” – klik >>
Autorki: Klaudia Wiśniewska, Aleksandra Jasińska, Paulina Cholewińska
Ilustracje i skład: Dobrosława Sudnikowicz
Warszawa 2021
The post Jak jeść lepiej dla siebie i dla planety? Pobierz najnowszy ebook first appeared on Banki Żywności.