Alior Bank [CPS] PL

Ponad 80 przedstawicieli branży przetwórstwa owocowo-warzywnego, koncentratów spożywczych oraz napojów wzięło udział w konferencji szkoleniowej Instytutu Żywności i Żywienia, zorganizowanej w ramach Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020.

Celem spotkania było zapoznanie uczestników z aktualnymi normami i zaleceniami żywieniowymi, przekazanie wyników najnowszych badań dotyczących wartości odżywczych warzyw, owoców i ich przetworów, jak również wykazanie korzyści zdrowotnych i gospodarczych związanych z reformulacją składu przetworów warzywnych i owocowych oraz napojów bezalkoholowych.

Omówiono wpływ spożycia warzyw i owoców na zdrowie człowieka, przedstawiono ich wartości odżywcze oraz wielkość spożycia w Polsce i na świecie, jak również przekazano praktyczne wskazówki, jak zwiększyć udział warzyw i owoców w diecie. Zaprezentowane zostały również podobieństwa i różnice w produkcji soków, nektarów czy modnych ostatnio smoothies.

Polacy wciąż spożywają za mało warzyw i owoców. Według danych przedstawionych na konferencji przez Barbarę Groele z Krajowej Izby Producentów Soków, przeciętny Polak spożywa 270 g owoców i warzyw dziennie, 13 kg jabłek rocznie i wypija 13 l soków na rok (3 łyżki dziennie).

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożycie co najmniej pięć porcji owoców i warzyw, w ilości przynajmniej 400 g dziennie na osobę. W Piramidzie Zdrowego Żywienia opracowanej przez Instytut Żywności i Żywienia w odniesieniu do diety osób dorosłych rekomenduje się spożycie czterech porcji warzyw dziennie oraz trzech porcji owoców. W przypadku dzieci i młodzieży mówi się o potrzebie spożywania warzyw i owoców kilka razy dziennie (co najmniej pięć porcji) w ramach głównych posiłków i pojadania. Jedną porcję owoców lub warzyw można zastąpić porcją soku warzywnego, owocowego lub owocowo-warzywnego, przy czym jedna porcja odpowiada jedna szklance soku – zwróciła uwagę dr Beata Przygoda, kierownik Pracowni Witamin w Instytucie Żywności i Żywienia.
Warzywa i owoce powinny być spożywane jak najczęściej i w jak największej ilości. Szczególnie warzywa powinny stanowić co najmniej połowę tego, co jemy. Dlaczego warzywa i owoce są tak ważne? Przede wszystkim są żywnością nieprzetworzoną, łatwo dostępną, o stosunkowo dobrej jakości oraz mają doskonałe wartości odżywcze – akcentowała miejsce tych produktów w diecie mgr Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk kliniczny w Instytucie Żywności i Żywienia.

Zbyt niską zawartość warzyw i owoców w diecie dzieci i młodzieży podkreśliła mgr Anna Taraszewska z Instytutu Żywności i Żywienia, członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki.

W Polsce spożycie owoców i warzyw przez dzieci i młodzież jest niewystarczające i niestety zmniejsza się wraz z wiekiem. Wiele dzieci i młodzieży nie spożywa owoców i warzyw codziennie. Jak wynika z badania ewaluacyjnego Projektu Szwajcarsko-Polskiego realizowanego przez IŻŻ, w szkołach gimnazjalnych zjawisko to dotyczy ponad 60 proc. chłopców i ponad 50 proc. dziewcząt, przy czym wyższe odsetki dotyczą braku warzyw w codziennej diecie. Chłopcy rzadziej niż dziewczęta sięgają po tę grupę produktów – podkreśliła Anna Taraszewska.

O działaniach reformulacyjnych koordynowanych przez High Level Group Komisji Europejskiej wypowiadał się ekspert ds. żywienia, Wojciech Kłys. W latach 2015-2016 działania te skupione były przede wszystkim na obniżaniu zawartości cukru. Zgodnie z ustaleniami kraje członkowskie zobowiązały się do obniżenia ilości cukrów dodanych o co najmniej 10 proc. do roku 2020 w odniesieniu do poziomów wyjściowych z końca 2015 r.

Ważną kwestią były również oświadczenia żywieniowe i zdrowotne. Ich rolę w promocji warzyw, owoców i ich przetworów omówiła prof. Katarzyna Stoś, kierownik Zakładu Żywności i Suplementów Diety w Instytucie Żywności i Żywienia, ekspert w grupach roboczych Komisji Europejskiej i Rady Europejskiej. Jak zauważyła, są one pewną formą komunikacji między producentem a konsumentem. Kwestia oświadczeń jest uregulowana w UE od 2006 r. Według przepisów prawnych są to informacje o tym, że produkt posiada szczególne własności żywieniowe. Informacje o produktach spożywczych nie mogą wprowadzać konsumenta w błąd lub przypisywać żywności właściwości leczniczych. Oświadczenia muszą być zgodne z prawdą, a deklarowane w nich korzystne działanie odżywcze lub fizjologiczne musi być potwierdzone naukowo.

W konferencji wzięli udział przedstawiciele min. takich przedsiębiorstw jak: Agros Nova Sp. z o.o., Carrefour Polska, Coca-Cola Poland, Develey Polska, Greenyard Frozen Poland, Herbapol S.A., Hortex Sp. z o.o., Instytut Ogrodnictwa Zakład Przechowalnictwa i Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Jeronimo Martins, Łabimex Sp. z o.o., Owocowa Manufaktura, Primavika, Tesco Polska, Tymbark, Nestle Polska S.A., Zbyszko Company S.A. Żywiec Zdrój i innych.

Red. (źródło: Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej Instytut Żywności i Żywienia)

Print Friendly, PDF & Email

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

CAPTCHA