Jakie właściwości zdrowotne ma marchewka?

Marchew to warzywo, o którego wartościach odżywczych decydują witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Marchewka ma właściwości zdrowotne nie tylko w postaci surowej. Także w formie soków, musów i smoothies, co potwierdza m.in. oznaczenie Certyfikowany Produkt (CP) na opakowaniach.

Marchew jest źródłem potasu, witamin C, B1, E. Dodatkowo ma wysoką zawartość witamin B6, K. Ale przede wszystkim beta-karotenu, który jest niezwykle ważny w codziennej diecie. Marchewka charakteryzuje się bogactwem wartości odżywczych w połączeniu z niską kalorycznością – zaledwie 80 kcal w zalecanych 200 g.

Beta-karoten przekształcany jest w naszym organizmie w witaminę A. Wspiera ona prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu żelaza. Jest też wsparciem dla skóry. Pomaga zachować jej zdrowy wygląd. Dodatkowo wspiera funkcjonowanie błon śluzowych i wzroku

Warzywo cechuje się dodatkowo wysoką zawartością flawonoidów wykazujących właściwości antyoksydacyjne i chroniących układ krążenia. Wsparają one układ sercowo-naczyniowy, obniżając ciśnienie krwi i hamując odkładanie się cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych. Ponadto zaledwie 200 g surowej marchwi lub 200 ml soku zaspokaja w całości dzienne zapotrzebowanie na witaminę A.

Marchew we właściwych ilościach wspiera funkcjonowanie naszego organizmu. Warto wprowadzić ją do codziennej diety między posiłkami. Może być spożywana na surowo i w postaci przetworzonej. W sklepach znajdziemy wiele produktów, jak smoothies, soki i musy, które zachowują całą paletę wartości odżywczych warzyw i owoców, z których zostały wyprodukowane.

Warto czytać etykiety, aby sprawdzić, co dokładnie znajduje się w produkcie. Na każdym opakowaniu znajduje się tabela wartości odżywczych i wykaz składników. Nie zawsze mamy czas analizować każdą informację. Dlatego warto zwracać uwagę na certyfikaty jakości, które są potwierdzeniem zawartości składników odżywczych. Dla produktów owocowo-warzywnych wprowadzono system, w ramach którego weryfikowane są składy przetworów. Po pozytywnym zaopiniowaniu przez ekspertów, nadawane jest prawo do umieszczenia na opakowaniu oznaczenia Certyfikowany Produkt (CP).

Jest to gwarancja, że w produktach polskich producentów znajdziemy wszystkie wymienione na etykiecie witaminy, mikro i makroelementy. Na te produkty zwracajmy więc szczególną uwagę, poszukując przetworów marchewkowych, i nie tylko, na sklepowych półkach – zaleca Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków.

Red.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Bądź w kontakcie

Van Delivery, Pallet, Truck Delivery (FTL/LTL), Bulk Items'

Najnowsze

Więcej na ten temat