Alior Bank [CPS] PL

W maju bieżącego roku powołana została Krajowa Rada Gastronomii i Cateringu, będąca jednostką organizacyjną przy Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego. Działa na zasadzie dobrowolnego uczestnictwa podmiotów gospodarczych związanych z sektorem gastronomii i cateringu oraz pokrewnymi: edukacji, logistyki.

Przedsiębiorstwa gastronomiczne w Polsce dotychczas nie miały własnej organizacji branżowej, która zrzeszałaby podmioty działające na tym rynku. W innych krajach działają zrzeszenia dbające o interesy właścicieli lokali gastronomicznych oraz pracowników zatrudnionych w sektorze usług żywienia poza domem. Spotkanie organizacyjne Krajowej Rady Gastronomii i Cateringu odbyło się w czerwcu br. Przyjęto na nim statut i wybrano Prezydium Rady.

Przewodniczącym Krajowej Rady Gastronomii i Cateringu został Sylwester Cacek, prezes i udziałowiec Sfinks Polska SA, zarządzającej sieciami restauracji Sphinx, Chłopskie Jadło i Wook. Główne cele KRGiC to aktywne współtworzenie przepisów i zmian legislacyjnych dotyczących gastronomii.

– To trudny i specyficzny rynek, więc warto, żeby nasza opinia była słyszana wśród decydentów. Do tej pory nikt się tym nie zajmował. Będziemy dążyli do sytuacji, w której będziemy aktywnie opiniować wszystkie planowane zmiany legislacyjne mogące wpływać na naszą branżę – podkreśla Sylwester Cacek.

Red.

Print Friendly, PDF & Email

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

CAPTCHA