Sok owocowy. Wysoki czy niski indeks glikemiczny

Czy soki owocowe mają wysoki indeks glikemiczny? Przegląd 18. randomizowanych badań klinicznych  wykazał, że spożywanie soku owocowego ma neutralny wpływ na kontrolę glikemii.

Wynika to z obecności fruktozy, która jest cukrem naturalnie występującym w owocach i sokach z nich powstałych. Jak wpływa to na indeks glikemiczny?

– Podczas wchłaniania w jelitach pokarmów i napojów zawierających fruktozę, ich wpływ na poziom glukozy we krwi jest minimalny, w przeciwieństwie do produktów bogatych w glukozę. Właśnie dlatego żywność zawierająca fruktozę, w tym 100-proc. soki owocowe, mają niski lub średni indeks glikemiczny i z reguły powodują stosunkowo niską odpowiedź glikemiczną, pomimo panującego powszechnie przekonania i doniesień medialnych mówiących o znacznym wzroście poziomu glukozy we krwi. Odpowiedź glikemiczna po spożyciu soku jest niemalże identyczna jak po spożyciu pieczywa pełnoziarnistego, powszechnie uznanego za korzystny dla zdrowia produkt – mówi dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska dietetyk, adiunkt w Klinice Pediatrii, Gastroenterologii i Żywienia UJ Collegium Medicum.

Jak podkreśla, 100-proc. soki owocowe charakteryzują się niskim IG (np. sok pomarańczowy) oraz wysoką zawartością składników bioaktywnych, jak flawanony. Wykazują one działanie obniżające poziom lipidów. Poprawiają też wrażliwość na insulinę. Ponadto obniżają ciśnienie i mają działanie przeciwzapalne.

Jak zwracają uwagę eksperci, przegląd ostatnich badań wskazuje, że wiele powszechnych przekonań dotyczących negatywnych skutków wynikających ze spożywania soku owocowego nie jest naukowo uzasadnionych. 100-proc. sok owocowy – a w szczególności sok pomarańczowy – wykazywał następujące efekty w badaniach klinicznych:

  • brak niekorzystnego wpływu na poziom glukozy lub insuliny we krwi – brak statystycznie istotnego związku z ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2;
  • obniżony poziom cholesterolu ogółem i cholesterolu LDL oraz zwiększony poziom cholesterolu HDL;
  • zwiększanie poziomów antyoksydantów w organizmie, źródło hesperydyny, polifenoli i witamin,
  • bak wyraźnego związku ze zwiększaniem masy ciała.
Spożywanie znacznych ilości pokarmów o wysokim indeksie glikemicznym ma określone konsekwencje w kontekście ogólnego wpływu posiłku na poziom glikemii. Spożywanie posiłków o wysokim indeksie glikemicznym często w warunkach nadwagi i braku aktywności fizycznej będzie sprzyjać rozwojowi insulinooporności i cukrzycy typu 2. W jednym z przeglądów systematycznych potwierdzono, iż istotnym czynnikiem obniżającym ryzyko wystąpienia tych schorzeń jest dieta o niskim indeksie glikemicznym, powodująca umiarkowany wzrost poziomu glukozy we krwi – wyjaśnia dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska.

Red.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Bądź w kontakcie

Van Delivery, Pallet, Truck Delivery (FTL/LTL), Bulk Items'

Najnowsze

Więcej na ten temat