Bezrobocie w gastronomii rośnie. W tym segmencie odnotowano w maju największy spadek zatrudnienia – wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego. Przeciętne zatrudnienie w tym miesiącu spadło o 3,2 proc. rdr.
Spadek zatrudnienia w sekcji zakwaterowanie i gastronomia wyniósł 12,8 proc. rdr. Bezrobocie w gastronomii zaczęło rosnąć po wprowadzeniu ograniczeń związanych z pandemią koronawirusa. W górnictwie i wydobywaniu zatrudnienie zmalało o 9,3 proc. W administrowaniu i działalności wspierającej – o 8,3 proc.
Wzrost zatrudnienia w skali roku utrzymał się w:
- informacji i komunikacji o 2,9 proc.,
- działalności profesjonalnej, naukowej i technicznej – o 1,9 proc.,
- dostawie wody, gospodarowaniu ściekami i odpadami, rekultywacji – o 1,6 proc.,
- transporcie i gospodarce magazynowej – o 0,5 proc.
Liczba ofert pracy zgłoszonych w maju 2020 r. wyniosła 75,6 tys. Spadła więc rdr o 39 proc., a mdm wzrosła o 29,8 proc. W kwietniu 2020 r. notowano spadek odpowiednio o 25,0 proc. w skali miesiąca i o 51,0 proc. w skali roku.
W końcu kwietnia 341 zakładów deklarowało zwolnienie 26,7 tys. pracowników, natomiast w końcu maja 2019 r. 103 zakłady deklarowały zwolnienie 13,8 tys. pracowników.
Red. (źródło: PAP Biznes)