Nestlé opracowała recepturę czekolady w całości z owocu kakao. Jej jedynymi składnikami są nasiona i miazga. Do czekolady nie dodano żadnego cukru rafinowanego. Dzięki tej innowacji stworzono produkt przy wykorzystaniu tylko jednego składnika – owocu kakaowca.
Nestlé opracowało metodę pozwalającą na ekstrakcję miazgi i stosowanie jej do produkcji czekolady, która zachowuje przy tym nie tylko swoją jakość, ale również charakterystyczny smak i teksturę. Po raz pierwszy zastosowano miazgę kakao do naturalnego słodzenia czekolady. Dotychczas produkowano ją z dodatkiem cukrów rafinowanych.
– To prawdziwy przełom w tej kategorii – wykorzystujemy naturalną słodycz miazgi kakaowej, zapewniając nowe doznania smakowe – mówi Patrice Bula, Szef Działu Rozwoju Biznesu, Marketingu i Sprzedaży w Nestlé S.A.
Pierwszym rynkiem, na którym jeszcze jesienią br. pojawi się ta innowacja, będzie Japonia z batonem KitKat w wariantach z czekoladą. W innych krajach będzie ona dostępna w przyszłym roku. Czekolada ta znajdzie się w najpopularniejszych markach słodyczy Nestlé.
Red.