Główny Inspektorat Sanitarny w ramach ostrzeżenia publicznego dotyczącego żywności poinformował o wycofaniu jednej partii produktu „Papryka słodka mielona”, 20 g, ze względu na wykrycie obecności bakterii Salmonella.
Wycofaniu podlega produkt „Papryka słodka mielona”, 20 g szczególnie bez obróbki cieplnej, pochodząca z Hiszpanii, o numerze partii: 10 2021/1143.
Producentem jest CARUM Sp. J. ul. Ogrodowa 42, 42-231 Cykarzew Północny.
Sanepid przekazał w środę, 12 sierpnia, że w wyniku przeprowadzonej kontroli urzędowej w zakładzie produkcyjnym CARUM Sp. J. i pobrania próbek do badań laboratoryjnych stwierdzono obecność Salmonella z grupy BO w dwóch z pięciu badanych próbek papryki słodkiej mielonej w opakowaniach 20 g oraz w jednej z pięciu badanych próbek papryki słodkiej w opakowaniach 25 kg, z której wyprodukowano ww. paprykę słodką mieloną.
Papryka słodka może być dodawana do produktów spożywczych spożywanych bez obróbki termicznej. Pałeczki Salmonella mogą przeżyć nawet po długotrwałym przechowywaniu suchego produktu, a po spożyciu przez człowieka zanieczyszczonej żywności wywołać zatrucie pokarmowe.
GIS przestrzega, że nie należy spożywać produktu Mielonka Tyrolska, oznaczonego wskazanym numerem partii i terminami przydatności do spożycia. „Zjedzenie produktu zanieczyszczonego Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą” – zaznacza.
„W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem” – zaleca GIS.
Poinformowano, że Firma CARUM zabezpieczyła pozostałą w magazynie ilość produktu konfekcjonowanego w opakowaniach po 20 g oraz w opakowaniach zbiorczych dostawcy. Ponadto firma CARUM wszczęła procedurę wycofywania produktu z obrotu handlowego.
Red. (źródło: PAP)