Wielkanocne potrawy. Jak wzmocnić nimi odporność na koronawirusa? Pamiętaj, że jajka są bardzo zdrowe. Nie zajadaj jednak stresu. Kiedy jesteśmy zestresowani, pocieszamy się i często uspokajamy jedzeniem – zwracają uwagę dietetycy.
Wielkanocne potrawy. Podwyższenie poziomu kortyzolu spowodowane przez stres sprawia, że czujemy się głodni. Z kolei jedzenie słodkości wyzwala dopaminę, hormon dobrego samopoczucia. Jemy również z nudów, nawykowo, najczęściej przed telewizorem. Jak wzmocnić odporność na koronawirusa?
Zadbaj o formę
- Wysypiaj się. To ważne, by spać min. 8 godzin dziennie i prowadzić regularny tryb życia. Osoby chronicznie niewyspane mogą mieć nadciśnienie tętnicze, rozregulowany układ hormonalny (co powoduje tycie).
- Wietrz mieszkanie. Kiedy nie możemy wychodzić na zewnątrz, należy zadbać o dopływ świeżego powietrza do domu.
- Ćwicz albo tańcz. Znajdź zajęcia on line lub zestawy ćwiczeń, które są dostępne w Internecie. Codziennie wykonuj proste ćwiczenia ogólnokondycyjne przez 30 minut. Możesz poradzić się trenera z siłowni, instruktorki fitness czy jogi – sporo takich ofert znajdziesz w sieci.
- Śpiewaj. Śpiew poprawia nastrój, powoduje ruch przepony i dotlenia.
- Nawadniaj się — pij co najmniej 2 litry wody dziennie (8 szklanek). Zapotrzebowanie na wodę zależy od wagi, płci i wieku. W Internecie są dostępne kalkulatory pomagające określić, ile wody potrzebujesz. Nie wliczaj do tego kawy i herbaty, bo te napoje odwadniają. Nie pij napojów gazowanych i słodzonych. Jeśli chcesz, by woda miała jakiś smak, możesz dodać do niej miętę, cytrynę, plasterki pomarańczy lub ogórka.
- Dbaj o właściwą dietę. Brak spacerów i ruchu na świeżym powietrzu, to mniejsza ilość spalonych kalorii.
Odżywiaj się zdrowo
- Jedz dużo warzyw, najlepiej umytych i sparzonych, zadbaj o wystarczająco dużo błonnika w diecie oraz witamin. Pamiętaj, że jeśli nie masz świeżych warzyw, możesz je zastąpić mrożonymi, które dostarczą Ci niezbędnych witamin i mikroelementów.
- Uzupełniaj witaminy, sięgając po owoce, najlepiej cytrusy i kiwi (uważaj na cukier w owocach).
- Jedz naturalne probiotyki – kefiry, jogurty, zsiadłe mleko i kiszonki. Zwiększą odporność na koronawirusa
- Nie rezygnuj z tych węglowodanów, które zapewnią Ci energię na wiele godzin, czyli kasz, pełnoziarnistego pieczywa, makaronu, ciemnego ryżu i płatków owsianych. Pamiętaj, im one będą mniej przetworzone, tym dłużej będziesz się czuł syty.
Zaplanuj świąteczne menu
W tym roku postaraj się, żeby Wielkanoc nie skończyła się kilkoma kilogramami więcej. Wielkanocne potrawy powinny uwzględnia następujące rzeczy:
- Jajka są dobrym źródłem niskotłuszczowego białka i witamin. Dlatego są naprawdę zdrowe. W zależności od daty ważności, można je przechowywać w lodówce do trzech tygodni.
- Wybieraj majonez, który nie ma dodatku cukru lub zrób go samodzielnie w domu.
- Zjedz mniej ciast, kiełbasy, wędlin.
Z tym nie przesadzaj
- Ogranicz cukier — słodycze, słodkie napoje, białe pieczywo.
- Zrezygnuj z produktów bogatych w tłuszcze trans – fast foodów, gotowych sosów, chipsów itp.
- Ogranicz spożycie konserw mięsnych, ponieważ zwykle zawierają dużo soli i tłuszczu. Tuńczyk w puszce jest zdrowszą alternatywą.
- Zrezygnuj z palenia papierosów, a przynajmniej je ogranicz, bo koronawirus atakuje płuca.
Gotuj wspólnie z dziećmi
Poświęć czas spędzany w domu z dziećmi na uczeniu ich gotowania, zachowania w kuchni i zasad bezpieczeństwa związanych z przechowywaniem i przetwarzaniem żywności.
Naucz dzieci pomagania w kuchni i przyrządzania prostych potraw. W Internecie znajdziesz wiele poradników dotyczących nauki gotowania, dostosowanej do wieku dzieci. Przyrządzanie potraw może być dla Twojego dziecka świetną lekcją biologii, chemii, geografii czy matematyki. Rozwija zmysły smaku, powonienia, wzroku i dotyku.
Celebruj rodzinne posiłki. Postaraj się zorganizować przynajmniej jeden wspólny posiłek w ciągu dnia. Zebranie rodziny przy stole buduje i wzmacnia więzi, pozwala na wspólną rozmowę.
Czyść i odkażaj kuchnię
Poświęć czas na oczyszczenie i odkażenie kuchni. Myj ręce przed i po przygotowywaniu posiłków, czyść regularnie blaty i deski do krojenia. Właściwe mycie zapobiega rozprzestrzenianiu się szkodliwych bakterii i wirusów.
Pamiętaj, że niektóre produkty spożywcze zawsze powinno się myć przed jedzeniem lub gotowaniem, a inne nie.
Zawsze myj:
- owoce i warzywa. Wystarczy umycie wodą, ponieważ porowate powierzchnie świeżych produktów mogą wchłonąć składniki mydła. Osusz czystą szmatką lub ręcznikiem papierowym
- także owoce i warzywa z niejadalnymi skórkami, takie jak banany, awokado, grejpfruty, cytryny, limonki i dynie. Brud i bakterie mogą być przenoszone ze skórki do wnętrza owocu podczas jego krojenia lub obierania
- puszki i słoiki: umyj pokrywki przed ich otwarciem. Myj wszystkie puszki, także z napojami.
Nigdy nie myj:
- surowego kurczaka (i innego surowego mięsa, w tym ryb), bo możesz rozprzestrzenić w ten sposób szkodliwe bakterie.
Red. (źródło: pacjent.gov.pl)