Owoce aronii zawierają mnóstwo witaminy C oraz innych korzyści pozytywnie wpływających na odporność naszego organizmu. Ale nie wszyscy wiedzą, że również wspierają one prawidłową pracę serca, zapobiegają występowaniu nowotworów oraz przeciwdziałają cukrzycy.
Okazuje się, że owoce aronii to naturalna broń przeciwko najgroźniejszym chorobom dzisiejszych czasów. Zawarte w nich witaminy C, B2, E, B9, PP oraz przeciwutleniacze są w stanie skutecznie zapobiegać nadciśnieniu, schorzeniom oczu, miażdżycy, a co najważniejsze wspierają walkę z nowotworami. Według najnowszych doniesień aronia już wkrótce spowoduje rewolucje w leczeniu chorób serca. Dowodzą tego badania przeprowadzone przez Polskich profesorów z Akademii Medycznej w Warszawie, którzy jako pierwsi na świecie wykonali testy kliniczne. W trakcie nich pacjentom po ciężkim zawale podawano najnowocześniejsze leki kardiologiczne – statyny oraz specyfiki posiadające ekstrakt z aronii. Zaobserwowano, że wyciąg roślinny wspomagał i potęgował działanie statyn, dzięki czemu wzmacniał efekty leczenia.
W świeżej masie dojrzałych owoców znajduje się 74-83 proc. wody i 17-26 proc. suchej masy. Cukry stanowią 6,2-10,8 proc. świeżej masy owoców, natomiast kwasy 0,7-1,3 proc. w przeliczeniu na kwas jabłkowy.
Ponadto stwierdzono obecność:
- garbników,
- pektyn,
- barwników.
Zawierają też pierwiastki chemiczne:
- rad,
- molibden,
- żelazo,
- jod.
Substancje garbnikowe (zawartość 0,35-0,6 proc. suchej masy) powodują, że owoce aronii mają cierpki smak, stąd rzadko nadają się do bezpośredniej konsumpcji. Najcenniejszą zaletą aronii jest bogactwo witamin, zwłaszcza występujących w śladowych ilościach w innych owocach i warzywach.
Bogactwo witamin i minerałów
Niewątpliwie największą zaletą tego niepozornego owocu jest niezwykle wysoka zawartość łatwo przyswajalnych antocyjanów, które chronią przed chorobami układu krążenia fenolokwasów oraz garbników, które mają działanie antybakteryjne i przeciwzapalne, oraz pektyn pomagających utrzymać odpowiednią florę jelitową. Dodatkowo aronia posiada spore dawki witamin m.in. C i P, a także sole mineralne, takie jak: wapń, fosfor, potas, żelazo oraz magnez. Jednym słowem jest to witaminowa bomba, która podnosi naszą odporność, co jest szczególnie ważne w perspektywie nadchodzącej jesieni i sezonu chorobowego. Nic więc dziwnego, że witaminy, minerały oraz mikroelementy zawarte w dojrzałych owocach aronii, wykorzystuje się w preparatach leczniczych.
Owoce aronii czarnej, a także sok z nich można polecać w profilaktyce i leczeniu nadciśnienia tętniczego, arteriosklerozie, katarze żołądka oraz żylaków odbytu. Owoce aronii zawierają od 1200 do 5000 mg witaminy P, podczas gdy w owocach uprawianych tradycyjnie na terenie Polski zawartość tej witaminy nie przekracza kilkudziesięciu miligramów. Zaznaczyć trzeba, że w sokach i mrożonkach witamina ta prawie w pełni zachowuje swoją aktywność.
Red.