Zdecydowana większość badanych Polaków (80%) jest przekonana, że odżywia się zdrowo lub bardzo zdrowo. Rzadziej niż co piąta osoba deklaruje, że jej dieta jest niezdrowa (17%), a 3% nie potrafi tego jednoznacznie określić.
Częściej niż wśród pozostałych deklaracje, że dieta to zdrowe odżywianie odnotowujemy w grupie respondentów z wyższym wykształceniem (88%), kadry kierowniczej i specjalistów (90%), ale także osób pracujących w prywatnym gospodarstwie rolnym (91%).
Dieta Polaków
Przekonanie o zdrowej diecie zależy od oceny własnych warunków materialnych – badani, którzy uważają je za złe, znacznie rzadziej zdrowo się odżywiają (68%) niż ci, którzy oceniają je jako dobre (83%). Najwyższe odsetki odpowiedzi „niezdrowo” na pytanie o odżywianie cechują:
- średni personel i techników (30%),
- robotników niewykwalifikowanych (35%),
- bezrobotnych (27%),
- ankietowanych oceniających własne warunki materialne jako złe (28%).
Tegoroczne wyniki są zbliżone do odnotowanych w 2014 roku, kiedy 81% badanych deklarowało zdrowe odżywianie, a 16% – niezdrowe. Nawyki żywieniowe wyglądają więc na stabilne w czasie. Można przypuszczać, że niezależnie od tego, co konkretnie jedzą Polacy, w większości są przekonani, że jest to zdrowe pożywienie.
W codziennej diecie Polaków znajdują się:
- pieczywo, produkty mączne (90% osób spożywa je przynajmniej raz dziennie),
- świeże oraz mrożone warzywa i owoce (spożywane przynajmniej raz dziennie przez odpowiednio 62% i 61% osób),
- produkty mleczne, np. sery, twarogi, jogurty (56%),
- kawa (71%) – co piąta osoba pije ją więcej niż jedną dziennie.
Nieco więcej niż co trzeci badany ma w codziennej diecie mięso i jego przetwory (36%), a tylko co setny (1%) – ryby.
Rzadziej niż mięso Polacy jedzą jajka, odsetek osób deklarujących, że spożywają je codziennie, wynosi 15%.
Słodycze lub ciasta je przynajmniej raz dziennie 24% ankietowanych, a napoje słodzone typu coca-cola pije co dziesiąta osoba (10%).
Najniższe odsetki odpowiedzi „codziennie” dotyczą ryżu, kaszy, które spożywa przynajmniej raz dziennie 5% Polaków. Taki sam jest udział osób pijących codziennie niskoprocentowe napoje alkoholowe, takie jak wino czy piwo.
Kilka razy w tygodniu mniej więcej połowa Polaków je:
- mięso i jego przetwory (52%),
- jajka (58%)
- ryż, kasze (47%).
- warzywa i owoce, produkty mleczne oraz słodycze, ciasta – co trzecia osoba.
Sporadycznie (raz lub kilka razy w miesiącu) ankietowani spożywają:
- ryż, kasze (45%),
- ryby – 72%,
- napoje słodzone typu coca-cola (31%),
- napoje alkoholowe, jak piwo, wino (53%).
- jajka (25%).
Najwyższe odsetki wskazań na odpowiedź „wcale lub prawie wcale” dotyczą:
- napojów słodzonych (45%),
- niskoprocentowych alkoholi (30%),
- kawy (17%).
Wszystkie inne badane produkty spożywane są niemal powszechnie, przy czym rzadziej niż pozostałe:
- słodycze, ciasta (6% deklaruje, że nie je ich wcale),
- produkty mleczne (3%),
- ryż, kasze (3%).
Przyglądając się zmianom od 2010 roku, można stwierdzić, że Polacy częściej jedzą warzywa i owoce – rośnie odsetek osób, które spożywają je codziennie, a spada udział odpowiedzi „kilka razy w tygodniu”. Podobna zmiana dotyczy produktów mlecznych – coraz więcej badanych je sery, twarogi itd. codziennie, a coraz mniej tylko kilka razy w miesiącu.
Mięso i ryby
W przypadku mięsa i jego przetworów trend nie jest tak jednoznaczny. Choć przybyło od 2010 roku osób, które deklarują spożywanie mięsa codziennie, to jednocześnie wzrasta odsetek badanych jedzących mięso i jego przetwory sporadycznie (kilka razy w miesiącu). Przemiany dotyczące ryb również nie mają jednokierunkowego charakteru na przestrzeni badanych dziewięciu lat, słodycze i ciasta są zaś spożywane niezmiennie z taką samą regularnością (zmiany w granicach błędu statystycznego).
Mężczyźni częściej niż kobiety jedzą mięso codziennie (44% wobec 28%). Wraz ze wzrostem liczby ludności w miejscu zamieszkania badanych spada odsetek osób spożywających mięso codziennie, a zwiększa się udział osób w ogóle niejedzących mięsa.
Badani eliminujący mięso ze swojej diety to częściej niż pozostali:
- pracujący na własny rachunek (4%),
- gospodynie domowe i inni (4%),
- reprezentanci kadry kierowniczej i specjaliści z wyższym wykształceniem (3%),
- niebiorący udziału w praktykach religijnych (3%),
- osoby oceniające warunki własnego gospodarstwa domowego jako złe (4%).
Częstość spożywania ryb nie zmieniła się od czasu ostatniego badania. Pięć lat temu co setny ankietowany deklarował, że je rybę codziennie, i w tym roku jest tak samo. Rzadziej niż pozostali jadają ryby:
- najmłodsi, tj. osoby w wieku 18-24 lat (11% nie spożywa ich wcale),
- osoby gorzej wykształcone (10% osób z wykształceniem podstawowym),
- oceniający własne warunki materialne jako złe (21%).
Rezygnujący z ryb w diecie są też częściej niż w innych grupach wśród robotników niewykwalifikowanych (14%) oraz w ogóle nieuczestniczących w praktykach religijnych (11%).
Częstość spożywania słodyczy spada wraz z wiekiem badanych:
- wśród osób do 24. roku życia 64% je słodycze lub ciasta co najmniej kilka razy w tygodniu (w tym 24% codziennie),
- wśród badanych powyżej 65. roku życia ten odsetek wynosi 55% (20% codziennie).
Kilka razy w tygodniu lub częściej słodycze spożywa:
- 73% bezrobotnych,
- 69% pracujących w prywatnych gospodarstwach rolnych,
- 68% respondentów o dochodach na członka gospodarstwa domowego mieszczących się w przedziale 900–1299 zł,
- 67% pracowników usług.
Eliminację słodyczy ze swojej diety częściej niż pozostali deklarują rolnicy (13% nie je słodyczy wcale lub prawie wcale) oraz emeryci i renciści (po 9%).
Dieta z napojami
Codziennie filiżankę kawy częściej niż pozostali piją badani:
- w wieku 45-54 lat (86%),
- pracownicy administracyjno-biurowi (83%),
- rolnicy (87%).
Warto dodać, że osoby o poglądach lewicowych znacznie częściej deklarują, że spożywają kawę codziennie (79%), niż badani identyfikujący się z prawicą (67%).
Z kolei ankietowani unikający w ogóle kawy to najczęściej:
- osoby w wieku 18-24 lat (33% z nich wcale lub prawie wcale nie spożywa kawy),
- z wykształceniem podstawowym lub gimnazjalnym (30%),
- uczniowie i studenci (40%).
Gazowane napoje słodzone częściej niż pozostali piją codziennie:
- rolnicy (23%),
- robotnicy wykwalifikowani i niewykwalifikowani (21% i 18%),
- osoby bezrobotne (18%),
- zatrudnione w spółce właścicieli prywatnych i państwa (19%),
- o najniższych dochodach na członka gospodarstwa domowego (17%).
Całkowicie lub prawie całkowicie z napojów słodzonych typu coca-cola, fanta rezygnują najczęściej osoby:
- powyżej 65. roku życia (75%),
- emeryci i renciści (72% i 70%).
- Warto zauważyć, że odsetek niepijących słodkich napojów gazowanych wcale lub prawie wcale wśród uczniów i studentów wynosi 9%.
Źródło: CBOS