Kuchnie z całego świata, piwo rzemieślnicze, strefa chilli oraz muzyka – w najbliższy piątek startuje Letnia FoodSfera. To pierwsza tego typu inicjatywa w Bielsku – Białej.
Cotygodniowe spotkanie z food truckami pod galerią potrwa do końca wakacji i będzie uzupełnieniem odbywających się w każdy piątek bezpłatnych koncertów w ramach Letniej Sceny Sfery.
Dodatkowo organizatorzy zapowiadają co najmniej dwie inne imprezy – pierwszy w mieście festiwal piw rzemieślniczych (4-6 sierpnia) oraz piknik rodzinny na zakończenie wakacji.
W piątek 21 lipca od 12.00 na odwiedzających Letnią FoodSferę będą czekać m.in. smaki Indii, Tajlandii, Hiszpanii, Węgier, czy Nowego Jorku. A na deser naturalne lody rzemieślnicze od Lodzio Miodzio.
Obecność́ potwierdziły:
- Curry Point – jeden z pierwszych w Polsce food trucków serwujących dania kuchni tajskiej i indyjskiej. W menu, poza curry, jest klasyk tajskiego street foodu – Pad Thai, zupa Tom Kha czy kurczak smażony stir fry z warzywami i orzechami nerkowca.
- Mięso – nowojorskie pastrami, orientalna kaczka, sloppy joe to – wizytówki tego zakładu. Do tego w 100-proc. wołowe burgery w pszenno–żytniej bułce, doprawione i uzupełnione domowymi sosami.
- Placki Z Fury – polska klasyka vs. meksykański klasyk. Pieczone na blasze, beztłuszczowe placki ziemniaczane, a także quesadilla i do tego lana Kofola.
- Król Kur – mistrzowie w smażeniu kurczaka. Doskonała panierka, domowe sosy oraz specjalność́ kucharzy – Buffalo Wings.
- Yummi Langosz – węgierski street food na kilka sposobów. W menu znaleźć można zarówno wersję na słodko jak i wytrawnie.
- Churros & More – hiszpańskie pączki churros z nutellą i posypką Oreo.
- Własna Robota – zdrowe koktajle oraz lemoniada. Tylko naturalne składniki, bez cukru.
- Lodzio Miodzio – naturalne lody rzemieślnicze. Podawane w czarnym wafelku lub w kubeczku. Dodatkowo mrożona kawa.
- Browar Pinta – obecny będzie przez całe lato. Pinta to browar rzemieślniczy z licznymi nagrodami, który ma ofercie dziesiątki pozycji napojów.
- John Lemon Polska – lemoniady na bazie naturalnych soków, herbaty czy yerbamate, bez konserwantów i cukru.
Sfera Chill otwarta będzie przez cały weekend do końca wakacji. Poza jedzeniem przez cały weekend na gości czekać́ będzie Strefa Chill – wygodne leżaki, relaksująca atmosfera i dobra muzyka. Strefa będzie funkcjonowała w piątki i soboty od 12.00 do 21.00, a w niedziele od 12.00 do 20.00. Food trucki będą parkować pod Sferą w weekendy: 28-30 lipca, 4–6 sierpnia (Festiwal piw rzemieślniczych), 11-13 sierpnia, 18-20 sierpnia, 25-27 sierpnia i 1-3 września (Pożegnanie wakacji).
Galeria Sfera w Bielsku-Białej to największa galeria handlowa Podbeskidzia (132 tys. mkw. powierzchni użytkowej), pierwsze centrum handlowe IV generacji w regionie i pierwszy projekt w Polsce, który zrewitalizował pofabryczne tereny miejskie, przywracając im użytkowy charakter. Ma w portfolio 250 czołowych polskich i zagranicznych marek, z których 70 proc. wybrało Sferę, jako jedyną lokalizację swoich salonów na Podbeskidziu. Obiekt należy do funduszu ESCF II, reprezentowanego przez CBRE Global Investors. Za zarządzanie nieruchomością odpowiada CBRE, a procesem komercjalizacji zajmuje się Dział Powierzchni Handlowych CBRE.
Otwarta w 2001 r. galeria wkomponowana została w historyczne zabudowania Bielska-Białej. Obiekt zrealizowany na terenie dawnej fabryki włókienniczej, zachowując część oryginalnych zabudowań, połączył pamięć o bogatej historii miasta z użytkowym charakterem przestrzeni miejskiej. Galeria stworzona została zgodnie z zasadą „miasto w mieście”. Integruje funkcje kulturalne, handlowo-usługowe, rozrywkowe, biurowe i hotelowe stając się handlowym sercem Bielska i regionu.
Red.