Największy wpływ na produktywność i kreatywność ma nie śniadanie a lunch. Aby mieć pewność, że posiłek, który przypada w środku dnia, przyniesie maksymalne korzyści, powinniśmy zadbać o to, aby spożywać właściwe rzeczy.
Najlepszy obiad składa się z kilku różnych składników. Dietetyk Brooke Scheller zaleca lunch złożony z białka, zdrowych tłuszczów, błonnika i warzyw. Każdy zdrowy obiad powinien zawierać trochę białka, takiego jak kurczak, ryba, jajka lub orzechy.
– Białko stabilizuje poziom cukru we krwi i utrzymuje energię nawet przez całe popołudnie. Dostarcza również kluczowych aminokwasów, które wspomagają mózg. Dobry obiad wymaga również zdrowych tłuszczów, ponieważ mogą one być kluczowe dla wchłaniania podstawowych składników odżywczych, które wspomagają mózg – wyjaśnia Brooke Scheller.
Szczególnie ważne są kwasy tłuszczowe omega-3, ponieważ dostarczają kluczowych elementów budulcowych dla mózgu.
Pokarmy bogate w błonnik, jak migdały, fasola i banany, są niezbędne, aby zapewnić sytość na dłużej.
Natomiast warzywa dostarczają witamin i minerałów potrzebnych do produkcji energii i wspomagają pracę mózgu.
Dobrą propozycją dania lunchowego są więc np. pieczone warzywa z dodatkiem kurczaka, ryby lub strączków. Całość można uzupełnić sałatką z awokado i dressingiem na bazie oliwy z oliwek świeżych ziół i prażonych pestek.
Istotnym czynnikiem jest nie tylko menu. Równie ważne jest to, w jakiej atmosferze konsumujemy. Badania pokazują, że przerwa na lunch pozwala umysłowi odpocząć, nabrać sił i skupić się, co może bezpośrednio poprawić produktywność na resztę dnia.
Brak przerwy na lunch może zaś sprawić, że pod koniec dnia odczuwamy zmęczenie, stres, mamy mniejszą koncentrację i gorszy nastrój. Zmniejsza to zdolność do kreatywności. Spożywanie lunchu nawet w 15-20 minut to sprawdzony sposób na utrzymanie poziomu koncentracji i energii w ciągu dnia.
Red. (źródło: PAP Life)