Ogólnopolska sieć restauracji Sphinx, należąca do Sfinks Polska, wprowadza do oferty sezonową wkładkę pod hasłem „Podbijamy smak”. Wśród nowości pojawiły się dania z sosami Tabasco. Są to m.in. krem z pieczonej papryki, przyrządzona na ostro kofta z krewetkami, żebro BBQ, a także nowe propozycje steków.
Oferta dostępna jest do 9 kwietnia w wybranych restauracjach Sphinx, a także w delivery na SmacznieiSzybko.pl.
– Dania w restauracjach staramy się komponować w oparciu o świeże, sezonowe produkty. Zwracamy uwagę na to, by nie traciły swego wyrazu i orientalnej nuty. Tym razem w ramach najnowszej wkładki smak nowości podbijamy więc sosami Tabasco i dodajemy im trochę ostrości. Mam nadzieję, że wyrazisty smak naszych najnowszych propozycji przypadnie do gustu klientom. Będzie skutecznie ich rozgrzewać w chłodne, zimowe dni – mówi Dorota Cacek, wiceprezes zarządu spółki Sfinks Polska, zarządzającej siecią restauracji.
Na początek w ramach oferty „Podbijamy smak” sieć proponuje lekko ostry krem z pieczonej papryki i pomidorów. Doprawiono go Tabasco Chipotle Sauce, podawanym z chipsem grillowanego boczku, odrobiną śmietany. Także z grzankami z pastą borowikową duszoną na maśle cebulą i natką pietruszki, z boczkiem lub w wersji bezmięsnej.
Nowa wkładka to również 6 dań głównych, w tym shoarma z udka kurczaka z pieczarkami w śmietanie, serwowana z sałatką wegetariańską i półksiężycami w ziołach.
Wśród bliskowschodnich specjałów jest też kofta, która w nowym wydaniu zyskała jeszcze bardziej wyrazisty smak. Przyrządza się ją na ostro z krewetkami i grillowanym boczkiem. Podaje z sosem pomidorowym z dodatkiem Tabasco Sriracha Sauce, frytkami i sakiewką grillowanych warzyw. Z tym samym sosem i owocami morza można zamówić lekko ostre spaghetti, udekorowane kolendrą i grubo mielonym pieprzem.
Na miłośników mięs czeka żebro wieprzowe w ostrym sosie BBQ z sambalem i imbirem. Posypane jest prażonym sezamem i serwowane z frytkami stekowymi oraz bogatą w witaminy i składniki mineralne czerwoną kapustą.
Nowe menu to także dwa nowe steki. Klienci do wyboru mają sezonowanego na sucho steka z rostbefu. Podawany jest z frytkami z batatów, sakiewką grillowanych warzyw oraz ostrym sosem z sambalem i imbirem. Ponadto jest stek z łopatki wieprzowej z kością. Serwuje się go w glazurze miodowej, z półksiężycami w ziołach i warzywami w sosie Tabasco Sriracha Sauce.
Red.