W 2020 r. wartość branży spożywczej w Polsce wzrośnie o 4 proc. – wynika z szacunków zawartych w najnowszym raporcie z cyklu Market Monitor. Branża jest jedną z najsilniejszych gałęzi krajowego przemysłu. Jej udział w unijnym sektorze spożywczym wynosi 9 proc.
Rosnący popyt wewnętrzny oraz zapotrzebowanie eksportowe spowodują, że wartość branży spożywczej wzrośnie w 2020 r. o 4 proc.
Sektor mleczarski w Polsce jest kontrolowany głównie przez cztery duże firmy. Wykazuje stabilny wzrost. Wartość dodana urośnie o 5,6 proc. w 2019 r. i 3,9 proc. w 2020 r.
W sektorze mięsnym hodowla drobiu od kilku lat odnotowuje wysoki poziom wzrostu. Polska jest jednym z czołowych producentów w UE.
Inaczej jest w segmencie mięsa czerwonego. Boryka się on z niskimi marżami i presją cenową. Ponadto z powolnym procesem konsolidacji i konsekwencjami powtarzających się przypadków afrykańskiego pomoru świń w polskich gospodarstwach komercyjnych. Poziom opóźnionych płatności i niewypłacalności w tym segmencie jest wysoki i nadal rośnie.
Według autorów raportu, handel detaliczny oraz hurtowy artykułami spożywczymi w Polsce musi mierzyć się z silną konkurencją. Problemami są także wysoka presja cenowa i zmieniające się zachowaniami konsumentów, którzy są wrażliwi cenowo.
„Ryzyko w sektorze dotyczy przede wszystkim mniejszych i niezależnych sprzedawców detalicznych, przy czym wielu stara się utrzymać rentowność, pracując na niewielkich, a nawet ujemnych marżach” – podano.
Dodano, że liczba opóźnień w płatnościach i niewypłacalności pozostaje wysoka.
Red. (źródło: PAP)