W 2020 r. wartość branży spożywczej w Polsce wzrośnie o 4 proc.

W 2020 r. wartość branży spożywczej w Polsce wzrośnie o 4 proc. – wynika z szacunków zawartych w najnowszym raporcie z cyklu Market Monitor. Branża jest jedną z najsilniejszych gałęzi krajowego przemysłu. Jej udział w unijnym sektorze spożywczym wynosi 9 proc.

Rosnący popyt wewnętrzny oraz zapotrzebowanie eksportowe spowodują, że wartość branży spożywczej wzrośnie w 2020 r. o 4 proc.

Sektor mleczarski w Polsce jest kontrolowany głównie przez cztery duże firmy. Wykazuje stabilny wzrost. Wartość dodana urośnie o 5,6 proc. w 2019 r. i 3,9 proc. w 2020 r.

W sektorze mięsnym hodowla drobiu od kilku lat odnotowuje wysoki poziom wzrostu. Polska jest jednym z czołowych producentów w UE.

Inaczej jest w segmencie mięsa czerwonego. Boryka się on z niskimi marżami i presją cenową. Ponadto z powolnym procesem konsolidacji i konsekwencjami powtarzających się przypadków afrykańskiego pomoru świń w polskich gospodarstwach komercyjnych. Poziom opóźnionych płatności i niewypłacalności w tym segmencie jest wysoki i nadal rośnie.

Według autorów raportu, handel detaliczny oraz hurtowy artykułami spożywczymi w Polsce musi mierzyć się z silną konkurencją. Problemami są także wysoka presja cenowa i zmieniające się zachowaniami konsumentów, którzy są wrażliwi cenowo.

„Ryzyko w sektorze dotyczy przede wszystkim mniejszych i niezależnych sprzedawców detalicznych, przy czym wielu stara się utrzymać rentowność, pracując na niewielkich, a nawet ujemnych marżach” – podano.

Dodano, że liczba opóźnień w płatnościach i niewypłacalności pozostaje wysoka.

Red. (źródło: PAP)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Bądź w kontakcie

Van Delivery, Pallet, Truck Delivery (FTL/LTL), Bulk Items'

Najnowsze

Więcej na ten temat