Wśród najpopularniejszych diet pierwsze trzy miejsca zajmują dieta DASH (Dietary Approach to Stop Hypertension, Dieta w Zapobieganiu i Leczeniu Nadciśnienia), dieta fleksitariańska i dieta śródziemnomorska. Czym się różnią?
Eksperci z całego świata z dziedziny medycyny i dietetyki analizują różne diety. Przygotowują ranking diet najlepszych pod względem zdrowotnym, który jest publikowany na platformie internetowej U.S. News and World Report.
Przy ocenie diety eksperci biorą pod uwagę następujące kryteria:
- łatwość w zastosowaniu,
- długoterminowe korzyści zdrowotne diety,
- krótkoterminowe korzyści zdrowotne diety,
- pokrycie zapotrzebowania na składniki odżywcze przez jadłospisy przygotowane według zasad tej diety,
- bezpieczeństwo tego rodzaju sposobu żywienia,
- wpływ diety na zmniejszenie ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2,
- wpływ diety na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.
Z przeprowadzonych analiz i przyznanych ocen wynika, że wśród najpopularniejszych diet znajdują się: dieta śródziemnomorska, dieta DASH i dieta fleksitariańska.
Dieta śródziemnomorska
Ciszy się uznaniem jako:
- najlepsza dieta w zmniejszaniu ryzyka cukrzycy typu 2,
- najlepszy sposób żywienia,
- dieta najzdrowsza dla serca,
- najlepsza dieta bazująca na produktach roślinnych,
- dieta najłatwiejsza do przygotowania.
Wyniki badań naukowych wskazują, że pomaga ona w wydłużeniu życia i chroni przed chorobami cywilizacyjnymi. Jeden z ekspertów – dr David Katz, dyrektor Yale-Griffin Prevention Research Center – zwrócił uwagę, że dieta ta preferuje takie korzystne dla zdrowia produkty, jak: owoce, warzywa, pełnoziarniste produkty zbożowe, chude źródła białka, oliwę z oliwek jako tłuszcz dodany.
Jednocześnie jest łatwa w praktycznym stosowaniu. W rezultacie, jest ona tradycyjnym sposobem żywienia w wielu regionach świata. Dostarcza ludziom wielu przyjemnych doznań kulinarnych. Całe rodziny w tych regionach z łatwością przygotowują posiłki z tych zdrowotnych produktów.
Dieta DASH
Dieta DASH jest bogata w warzywa i owoce, niskotłuszczowe produkty mleczne, preferuje się w niej pełnoziarniste produkty zbożowe, często wybiera się ryby i drób, a także suche nasiona roślin strączkowych i orzechy. Ogranicza natomiast spożycie czerwonego mięsa, słodyczy i napojów zawierających cukier oraz sól.
Taki skład diety sprawia, że jest ona bogata w błonnik, wapń, potas i magnez. Jednocześnie ma obniżoną zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, tłuszczu ogółem, cholesterolu i sodu.
Dieta fleksitariańska
Nazwa dieta fleksitariańska odnosi się do słów: flexible (elastyczny) i vegetarian (wegetariański). To zatem elastyczna dieta wegetariańska. Bogata jest w warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe.
Dominującym źródłem białka są produkty roślinne, głównie nasiona roślin strączkowych: fasola, groch, soja, soczewica a produkty mięsne są ograniczane, ale dozwolone od czasu do czasu. Można w niej spożywać też takie produkty białkowe, jak: produkty mleczne, jaja i ryby.
Red. (źródło: ncez.pl)