Ulubione warzywa i owoce Polaków to pomidory (34%) oraz truskawki (32%). Truskawka jest również najbardziej wyczekiwanym produktem sezonowym (65%). Sezon to okazja do częstszej konsumpcji.
W ramach realizowanych przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców” poznano ulubione warzywa i owoce Polaków i najchętniej spożywane gatunki. Badanie przeprowadził Kantar w ramach podsumowania sezonu 2019 r.
Warzywa
W 2019 r. najchętniej jedzonym warzywem były:
- pomidory – 34%,
- ogórki – 21%,
- ziemniaki – 13%,
- marchew- 11%,
- sałata – 9%,
- kalafior – 8%,
- papryka – 8%,
- kapusta – 6%,
- brokuły – 6%,
- cebula – 4%.
W odpowiedziach respondentów pojawiły się także buraki, rzodkiewka, cukinia, por, fasolka, seler, pieczarki, dynia, pietruszka, groszek, szczypior, kalarepa, szparagi i bób. 28% badanych odpowiedziało, że chętnie jedli wszystkie warzywa.
Owoce
Ulubionymi owocami Polaków są:
- truskawki – 32%,
- jabłka – 30%,
- maliny – 10%,
- czereśnie – 10%,
- śliwki – 8%,
- gruszki – 7%,
- banany – 6%,
- borówki – 5%.
Badani wymieniali także wiśnie, winogrona, porzeczki, brzoskwinie, kiwi, ananasa, jagody, grejpfruta, aronię i agrest. Co czwarty (24%) Polak deklaruje, że chętnie jadł wszystkie owoce.
Warzywa i owoce sezonowe
Na żaden inny sezonowy owoc lub warzywo Polacy nie czekają tak bardzo jak na truskawki. Wymieniło je dwie trzecie (65%) badanych.
Na pojawienie się w sprzedaży czereśni czeka co czwarty Polak (26%), na maliny co piąty (21%), a na borówki co jedenasty (9%).
Wśród warzyw wyróżniają się młode polskie ziemniaki, na które co roku niecierpliwie czeka 21% badanych.
13% Polaków deklaruje, że w ubiegłym roku jedli truskawki częściej niż w poprzednich latach. 9% badanych jadło więcej jabłek, 7% pomidorów, a 6% malin.
Respondenci wymieniali ponadto ogórki, czereśnie, ziemniaki, borówki, paprykę. 4% Polaków częściej jadło wszystkie owoce i warzywa.
– Przed nami sezon zbiorów owoców jagodowych. Okazją do zwiększenia ich konsumpcji są śniadania i przekąski. To są pory, które kojarzą się z owocami. W gronie superowoców stawiamy na filiżankę owoców do śniadania. Truskawek, potem malin, borówek – mówi Dominika Kozarzewska, członek zarządu Fundacji Promocji Polskiej Borówki.
Red. (źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw)