Restauracje Sphinx – procedury bezpieczeństwa przed otwarciem restauracji

Restauracyjna spółka Sfinks Polska, zarządzająca m.in. sieciami Sphinx, Chłopskie Jadło, Piwiarnia Warki i Fabryka Pizzy, wprowadza dodatkowe procedury bezpieczeństwa przed otwarciem restauracji.

Mają one na celu minimalizować ryzyko nawrotu koronawirusa i zwiększać bezpieczeństwo gości, a także pracowników restauracji. Procedury bezpieczeństwa przed otwarciem restauracji to 10 nowych zasad bezpieczeństwa sanitarnego. Będą one obowiązywać w lokalach po otwarciu gastronomii.

Zależy nam na tym, aby nasze restauracje były strefami wolnymi od koronawirusa. Także żeby były to miejsca bezpieczne dla naszych gości i pracowników. Stąd  „Antywirusowa Dziesiątka Sfinksa” – mówi Dorota Cacek, wiceprezes zarządu Sfinks Polska.

W restauracjach obowiązują zasady w zakresie czystości, higieny oraz bezpieczeństwa. W ramach „Antywirusowej Dziesiątki Sfinksa” firma wdroży we wszystkich sieciach dodatkowe procedury:

  1. Stoliki będą dezynfekowane po każdym gościu oraz w dowolnym momencie na prośbę gości.
  2. Kelnerzy i kucharze będą mieli obowiązek noszenia maseczek i rękawiczek.
  3. Restauracje zapewnią gościom płyn dezynfekujący w toaletach oraz w widocznym miejscu na sali konsumpcyjnej.
  4. Karty menu będą dezynfekowane po każdym użyciu.
  5. Na prośbę gościa udostępniane będą jednorazowe sztućce.
  6. Przyprawy będą serwowane w jednorazowych opakowaniach.
  7. Naczynia i sztućce będą podwójnie wyparzane i dezynfekowane.
  8. Pracownicy restauracji przystąpią do pracy po codziennym pomiarze temperatury.
  9. Wszystkie klamki oraz włączniki w restauracji będą dezynfekowane kilka razy dziennie.
  10. Liczba audytów bezpieczeństwa zostanie podwojona w całej sieci.
Antywirusowa Dziesiątka Sfinksa” to efekt pracy zespołów wewnętrznych, dostawców oraz konsultacji z ekspertami zewnętrznymi. Już teraz kończymy przygotowania w zakresie zapewnienia środków dezynfekcyjnych i środków ochrony dla pracowników oraz przeprowadzenia cyklu szkoleń dla restauratorów i personelu – mówi Dorota Cacek, wiceprezes zarządu Sfinks Polska, właściciela sieci Sphinx, Piwiarnia Warki, Chłopskie Jadło i WOOK.

„Antywirusowa Dziesiątka Sfinksa” będzie rozszerzana o kolejne punkty. W tym o nowe zasady, które będą wprowadzane przez rząd, a które nie są jeszcze uwzględnione w nowych procedurach spółki.

Red. (źródło: Sfinks)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Bądź w kontakcie

Van Delivery, Pallet, Truck Delivery (FTL/LTL), Bulk Items'

Najnowsze

Więcej na ten temat