W wytycznych dla gastronomii jednorazowe sztućce podano jako przykład dodatków, które należy usunąć ze stołów. Podczas usług gastronomicznych nie ma obowiązku używania tylko jednorazowych sztućców – informuje Ministerstwo Rozwoju.
Od 18 maja br. bary, kawiarnie i restauracje są otwarte. W związku z tym Ministerstwo Rozwoju, we współpracy z Głównym Inspektorem Sanitarnym i przedstawicielami branży gastronomicznej, przygotowało wytyczne do funkcjonowania gastronomii w trakcie epidemii. Jednorazowe sztućce są jednym z elementów wytycznych.
Wskazano w nich, że usługi gastronomiczne mogą być świadczone w kawiarniach, restauracjach i strefach gastronomicznych – food court, zarówno na miejscu, jak i na wynos. Wszystko z zachowaniem określonych ograniczeń i obostrzeń dotyczących bezpieczeństwa i higieny pracy.
Według zaleceń resortu, właściciel restauracji powinien stworzyć takie warunki pracy, by gwarantowały zachowanie bezpiecznych odległości między pracownikami. Tam, gdzie to możliwe, do komunikacji powinno wykorzystywać się telefony komórkowe i internet.
Właściciele lokali muszą pilnować, aby konsumenci zachowali bezpieczne odległości. Także zadbać o środki higieny dla gości oraz regularnie dezynfekować powierzchnie w restauracjach i kawiarniach z miejscami do siedzenia.
Osoby stojące w kolejce powinny zachować 2-metrowy dystans. Wymaga się również dezynfekcji rąk przy wejściu na teren lokalu. Dozowniki z płynem do dezynfekowania mają znajdować się w obszarze sali jadalnej (przy punktach składania zamówień/ kasowych) oraz przy wyjściu z toalet.
Do właścicieli lokali gastronomicznych należy też ustalenie i kontrola maksymalnej liczby gości, która w danym momencie w nim przebywa. Natomiast kucharze i kelnerzy powinni nosić maseczki oraz rękawiczki. Po wyjściu gości stoliki powinny się każdorazowo dezynfekować.
Według wytycznych, odległość od krańca blatu jednego stolika do krańca blatu drugiego stolika powinna wynosić 1,5 m lub 1 m w przypadku oddzielenia stolików przegrodami o wysokości minimum 1 m (ponad blat stolika).
Red. (źródło: PAP)