Smakowite hasło „Kuchnia strażacka z ognistą wieprzowiną” wprowadzają w życie od 2021 roku dwa operatywne środowiska – Stowarzyszenia OSP i Stowarzyszenie „Polska Ekologia”. W ogólnopolskim i wielomiesięcznym przedsięwzięciu chodzi  o promocję polskich produktów, m.in. żywności ekologicznej, popularyzację polskich systemów certyfikacyjnych, i oczywiście udziału mięsa wieprzowego w zróżnicowanej diecie.

W 2021 roku przy wsparciu Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego aktywne Stowarzyszenie „Polska Ekologia” przeprowadziło 30 spotkań pod hasłem „Kuchnia strażacka z ognistą wieprzowiną”. Tak samo pomyślnie przedstawia się statystyka tegoroczna.

Sukces dał asumpt do rozwinięcia skrzydeł i przyciągnął kolejnego mecenasa – Fundusz Promocji Zbóż i Przetworów Zbożowych. Jest bardzo pomocny w popularyzacji zalet polskich produktów wysokiej jakości, tym – razem mąk, kasz, makaronów, pieczywa.

Drugi nurt działań nosi nazwę „Kuchnia strażacka ze zbożami wysokiej jakości”.  Organizatorzy wyjaśniają powody takiego wyboru:

„Zboża, obok dużej wartości odżywczej, ze względu na wysoką zawartość węglowodanów, krzemu, wapnia i witamin z grupy B, mają też działanie oczyszczające organizm ze zbędnych produktów przemiany materii. Najlepsze dla zdrowia są pełne ziarna zbóż, które zawierają dużo błonnika pokarmowego”.

W zbożowym nurcie strażacy często korzystają ze wsparcia Kół Gospodyń Wiejskich, dzięki czemu uczestnicy festynów lub dożynek mogą spróbować m.in. przewybornych pierogów w wielu regionalnych odmianach, a ostatnio i naleśników z razowej mąki. A okazji będzie jeszcze wiele, bowiem z 40 zaplanowanych na ten rok spotkań, do zrealizowania zostało jeszcze 20.

Aktywność na wielu polach

Podczas tych apetycznych spotkań strażacy z placówek OSP rozwijają swoją misję animatorów, którzy przez rozmaite aktywności podczas organizowanych festynów, wyzwalają w lokalnej wspólnocie społeczne zaangażowanie. Wszak do Ochotniczej Straży Pożarnej wstępują społecznicy.

Ale to nie wszystkie korzyści, strażacy sami przekonują się do żywności naturalnej, do produktów wysokiej jakości, wyczuwają różnicę między np. pseudo kaszanką, a wyrobem od rzetelnego masarza. Ta edukacja szerzona podczas spotkań poświęconych „Kuchni strażackiej ze zbożami wysokiej jakości” dociera też do współpracujących ze strażakami pań z Kół Gospodyń Wiejskich.

Podczas wszystkich tych strażackich imprez kładzie się nacisk na  polskie pochodzenie produktów, wszak polskie makarony z razowej maki są bardziej pożywne od importowanej „pasty”.

Organizatorzy zachęcają:

„Kuchnia strażacka przy swojej tradycyjnej prostocie, znana przede wszystkim bywalcom imprez w remizach i plenerowych wydarzeń strażackich, jest prezentowana  każdemu kto nas odwiedzi. Warto wiedzieć, że każda jednostka OSP ma swoje kulinarne tajemnice i liczymy na to, że nie raz będziemy zaskoczeni”.
Wszystkich jednostek OSP jest ponad 16 tysięcy, więc miłośnicy dobrego jedzenia mają szansę trafić na strażacki kulinarny szlak i spróbować np. pysznej „kiełbasy z wolnej ręki”, jak to zabawnie określił Stefan Wiechecki – „Wiech”. Przy tym wybór pieczystego jest zazwyczaj bogaty, z pewnością będzie też przyciągał nęcący zapach grochówki z wędzonką”.

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

CAPTCHA