Odsetek Polaków lubiących gotować jest zbliżony do części populacji Polaków, którzy bądź otwarcie nie lubią gotować, bądź po prostu nie umieją.
Lubiących gotować jest niemal tyle samo, co w 2014 r. (45 proc.), jednak w perspektywie 20 lat widać trend spadkowy. Zdecydowanie większymi entuzjastkami gotowania są kobiety. 72 proc. z nich lubi czynności związane z przygotowywaniem posiłków. Wśród mężczyzn odsetek ten wynosi jedynie 16 proc.
Co ciekawe, gotowanie dla kogoś sprawia nam więcej przyjemności niż gotowanie dla siebie. Przyglądając się fazom życia respondentów, obserwujemy, że wśród rodzin z dziećmi odsetek lubiących gotować jest znacznie wyższy niż wśród starszych rodzin bez dzieci.
W porównaniu do 2014 r. znacząco wzrósł odsetek Polaków deklarujących niechęć do gotowania – z 29 do 38 proc.
Odsetek nie umiejących gotować spadł z kolei o 8 p.p. w ciągu 2 ostatnich lat. Naturalnie najwięcej osób, które nie umieją gotować, jest wśród najmłodszych, mieszkających jeszcze z rodzicami.
Wyniki innych badań pokazują wyraźnie, że istnieje grupa osób, dla których gotowanie jest pasją. Według raportu GfK Consumer Life 21 proc. konsumentów uważa się za prawdziwych pasjonatów jedzenia i gotowania. Jednak gotowanie, które Polacy lubią, musi być łatwe i szybkie. 51 proc. z nas preferuje posiłki, których przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, czego efektem jest wzrost popularności dań jednogarnkowych w ostatnich 2 latach. Obecnie przygotowujemy je średnio 5 razy w miesiącu, w porównaniu do 3 razy w 2014 r. W tym kontekście nie może też dziwić dynamiczny rozwój rynku dań gotowych i wszelkiego rodzaju półproduktów.