Goryczki należą do tzw. wtórnych substancji roślinnych. Warzywa zawierają ich obecnie o wiele mniej, niż kiedyś, podobnie zresztą jak i witamin. Goryczkom przypisywane są im ważne funkcje bioaktywne. Podobnie jak pierwotne substancje roślinne (białka, tłuszcze, węglowodany), mają one bezpośredni wpływ na procesy przemiany materii w naszych organizmach.
Warzywa minionych czasów były o wiele bardziej bogate w goryczki. Z ówczesnych warzyw i pozostałych artykułów spożywczych wyeliminowano jednak, na rzecz słodszego smaku, większość goryczek. Dziś prawie niemożliwe jest spożywanie gorzkich potraw. Niewielu z nas pamięta jeszcze gorzkie zboża, warzywa lub zioła.
Utrata goryczki niekorzystnie działa na organizm, gdyż ten dawniejszy naturalny „hamulec jedzenia” już nie oddziałuje dziś tak dobrze jak kiedyś, a słodszy smak wzbudza ochotę zjedzenia więcej. Słodkie odczucia smakowe każą organizmowi wydzielać do tego większe ilości insuliny – efekt, który wywołuje nadmierny wzrost apetytu.
Struktura smaku współczesnego człowieka została zachwiana przez konsumpcję dużych ilości słodko smakujących potraw, rafinowanego cukru i sztucznych substancji smakowych. Nie działa to korzystnie na nasze zdrowie. W ten sposób w krajach uprzemysłowionych następuje wzrost tzw. chorób z dobrobytu, do których, obok nadwagi i cukrzycy, należą również zakłócenia funkcji układu trawiennego.
Goryczki są mocno zasadowe. Odkwaszają organizm tworząc równowagę pomiędzy zasadami i kwasami, przez co wzmacniają również naturalny system immunologiczny. Poza tym goryczki działają przeciwczerwiowo i mogą zwalczać patologiczne zarodki. Goryczki obniżają gorączkę, są grzybobójcze i bakteriobójcze.
Dlaczego warto dołączyć do diety goryczki, które:
- działają silnie zasadowo,
- wzmacniają system odpornościowy,
- stymulują detoksykację organizmu,
- wspomagają spalanie tłuszczów,
- wyszczuplają z natury,
- aktywują działanie wątroby i woreczka żółciowego,
- pomocne przy wzdęciach,
- regenerują pracę jelit,
- odkwaszają i oczyszczają organizm,
- pomocne w chorobach metabolicznych (np. dna moczanowa, reumatyzm),
- dobrze działają na trawienie.
Dołączenie goryczek do naszej diety przynosi wiele korzyści dla naszego organizmu. A więc pozostaje pytanie skąd najlepiej dostarczać goryczek? Odpowiedź jest prosta z ziół i przypraw.
Oto kilka najciekawszych:
- Cykoria podróżnik.
- Karczoch zwyczajny.
- Mniszek lekarski.
- Pokrzywa zwyczajna.
- Korzeń goryczki.
- Korzeń arcydzięgla litwora.
- Czystek.
- Galanga.
- Kurkuma.
- Ostropest plamisty.
Red.