Polski rynek gastronomiczny potroił się w ciągu 20 lat do 36,6 mld zł

Polski rynek gastronomiczny dynamicznie rośnie. W ciągu dwóch dekad jego wartość potroiła się i wynosi obecnie 36,6 mld zł. Restauracje, bary i kawiarnie odwiedza 59 proc. Polaków. Dla porównania, jeszcze dwa lata temu deklarował to co drugi respondent.

Polski rynek gastronomiczny zyskuje konsumentów i poprawia obroty. W 2019 r. liczba wyjść do lokali gastronomicznych wzrosła o 17,7 proc., a kwota wydawana miesięcznie na jedzenie poza domem zwiększyła się o 22,6 proc., do 130 zł.

Dynamicznie rośnie także liczba placówek. Na fali są nocne targi, coraz popularniejsza jest kuchnia roślinna.

W działalności zakwaterowaniu i gastronomi odnotowuje się poprawę wskaźnika rentowności obrotu netto. Miesięczne wynagrodzenie brutto na jednego zatrudnionego w 2019 r. wynosi w tej działalności 2429 zł – wynika z danych GUS.

Red. (Źródło: PAP)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Bądź w kontakcie

Van Delivery, Pallet, Truck Delivery (FTL/LTL), Bulk Items'

Najnowsze

Więcej na ten temat