Powstał superurząd do kontroli żywności „od pola do stołu”

Superurząd do kontroli żywności będzie monitorował obrót produktów na każdym etapie – „od pola do stołu”. Zacznie działać od 1 lipca 2020 r. Powstaje dzięki temu, że Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przejmie obowiązki Inspekcji Handlowej.

Superurząd do kontroli żywności będzie miał bardzo duże kompetencje. Znowelizowaną ustawę o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych podpisał prezydent Andrzej Duda. Najważniejsza zmiana to fuzja kontroli żywności. Od 1 lipca 2020 r. będzie za to odpowiedzialna na wszystkich etapach obrotu jedna instytucja – Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów-Rolno Spożywczych. Podlega ona bezpośrednio Ministerstwu Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Obecnie artykuły rolno-spożywcze przeznaczone dla konsumentów w sklepach i hurtowniach oraz w placówkach gastronomicznych kontroluje nadzorowana przez Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów Inspekcja Handlowa. Na wcześniejszych etapach obrotu, np. u producenta, na granicy, w zakładach paczkujących pojawia się Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Przeniesienie kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności do jednej instytucji umożliwi poprawę skuteczności nadzoru w ramach bezpieczeństwa żywnościowego. To ważna zmiana o której dyskutowano od wielu lat. Korzystna tak dla konsumentów, jak i rolników oraz przedsiębiorców działających w sektorze rolno-spożywczym. To także ważny krok w kierunku dalszej specjalizacji instytucji państwa oraz usprawnienia nadzoru w łańcuchu dostaw od „pola do stołu –  mówi Tomasz Chróstny, prezes UOKiK.

Kontrole żywności

Po zmianach IJHARS będzie odpowiadać za kontrole jakości żywności „od pola do stołu”, czyli u producentów rolnych, przetwórców i importerów, w magazynach, hurtowniach i sklepach. Będzie sprawdzać, czy produkty spożywcze nie są zafałszowane i czy są właściwie oznaczone. Kontrole obejmą żywność nieprzetworzoną (np. owoce, warzywa, ryby, mięso) i przetworzoną (np. pieczywo, makarony, sery), a także opakowania artykułów spożywczych.

IJHARS będzie też sprawdzać jakość dań, które są serwowane w barach, restauracjach, szkolnych stołówkach czy zakładach cateringowych przygotowujących posiłki dla szpitali. Będzie mogła nakładać na przedsiębiorców kary, a także wycofać ze sklepów całą partię zafałszowanej żywności. Sankcję wzrosną niepomiernie.

Aby skutecznie przeprowadzać kontrole jakości artykułów rolno-spożywczych, IJHARS zostanie wzmocniona. Przejdą do niej pracownicy wojewódzkich inspektoratów Inspekcji Handlowej, którzy do tej pory specjalizowali się w kontroli żywności. UOKiK w celu wzmocnienia IJHARS przekaże również 5 laboratoriów żywnościowych: w Katowicach, Kielcach, Olsztynie, Poznaniu i Warszawie.

Inspekcja Handlowa

Po zmianach Inspekcja Handlowa będzie się mogła skoncentrować na kontroli jakości, bezpieczeństwa i oznakowania produktów nieżywnościowych, np. paliw, zabawek, ubrań czy sprzętu elektronicznego oraz usług.

– Tak jak dotąd będzie także udzielać porad konsumentom i pomagać im w polubownym rozstrzyganiu sporów z przedsiębiorcami – mówi Tomasz Chróstny, prezes UOKiK.

Co roku Inspekcja Handlowa prowadzi prawie 20 tys. kontroli, podczas których sprawdza ponad 165 tys. partii produktów. Dużą część z nich stanowiła żywność – było to ok. 7-8 tys. kontroli rocznie.

Oprócz tego IH sprawdza jakość i bezpieczeństwo produktów w wielu branżach. Kontroluje m.in. stacje benzynowe, zabawki, sprzęt sportowy, elektroniczny. Pilnuje także prawidłowego uwidaczniania cen w sklepach. Tę kompetencję zachowa również w stosunku do placówek oferujących żywność. W ostatnim czasie Inspekcji Handlowej doszły nowe, odpowiedzialne obowiązki – kontrole składów węgla oraz kotłów na paliwo stałe.

Jawne informacje

1 lipca 2020 r. wejdzie w życie istotna zmiana dotycząca nowych zasad podawania do publicznej wiadomości wyników kontroli Inspekcji Handlowej. Prezes UOKiK będzie mógł ujawniać m.in. pod jakim adresem przeprowadzono kontrolę, jakich konkretnie przedsiębiorców i produktów dotyczyła oraz jakie były nieprawidłowości.

Ponadto decyzje prezesa UOKiK oraz wojewódzkich inspektorów IH ukażą się na stronie urzędu lub WIIH-ów. Pomijać ma się tylko informacje stanowiące tajemnicę przedsiębiorstwa.

– Cieszę się, że dane przedsiębiorców sprzedających wadliwe produkty zostaną publicznie ujawnione. Dzięki poszerzeniu zakresu ujawnień konsumenci łatwiej będą mogli sprawdzić, jakie wyroby warto kupować, a jakie lepiej omijać – ocenia Tomasz Chróstny, prezes UOKiK.

Red. (źródło: UOKiK)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Bądź w kontakcie

Van Delivery, Pallet, Truck Delivery (FTL/LTL), Bulk Items'

Najnowsze

Więcej na ten temat