Herbata. Jakie walory zdrowotne ma picie herbaty?

Herbata. Picie herbaty w podeszłym wieku zmniejsza prawdopodobieństwo powstania problemów intelektualnych, zwłaszcza u osób obciążonych dużym ryzykiem zachorowania na Alzheimera – wynika z badania przytoczonego przez „Journal of Nutrition, Health & Aging”.

Naukowcy z Narodowego Uniwersytetu Singapuru wykazali, że herbata ma korzystny wpływ na zdrowie. U starszych osób regularnie pijących herbatę ryzyko rozwoju demencji i innych zaburzeń poznawczych jest o 50 proc. mniejsze, niż u osób unikających spożywania popularnego naparu.

U nosicieli genu APOE e4, czyli osób genetycznie narażonych na rozwój choroby Alzheimera, ryzyko to jest odpowiednio o 86 proc. mniejsze.

Dodatkowo badacze odkryli, że dla uzyskania korzystnego efektu rodzaj spożywanej herbaty nie ma znaczenia. Może być czarna, zielona, czy też czerwona – ważne, aby była to herbata liściasta.

– Wedle współczesnej wiedzy dobroczynny wpływ herbaty zależy od bioaktywnych składników zawartych w liściach, takich jak katechiny, teaflawiny, tearubiginy i l-teanina. Składniki te mają właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające oraz inne cechy bioaktywne, które chronią mózg przed uszkodzeniami naczyniowymi i neurodegeneracją – wyjaśnia współautor badania Lei Feng.

Red.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Bądź w kontakcie

Van Delivery, Pallet, Truck Delivery (FTL/LTL), Bulk Items'

Najnowsze

Więcej na ten temat