Ścisła kontrola żywności w restauracjach i firmach cateringowych

Rząd przyjął projekt ustawy o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Zgodnie z nim, kontrola żywności Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) będzie na wszystkich etapach obrotu.

Jak podało Centrum Informacyjne Rządu, obecnie kontrola żywności i jej jakości handlowej jest prowadzona – w zależności od etapu obrotu – przez dwa organy. Są nimi Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Inspekcja Handlowa. Powierzenie jednemu organowi – IJHARS – kontroli nad jakością handlową artykułów rolno-spożywczych umożliwi szybsze reagowanie na pojawiające się na rynku nieprawidłowości. W rezultacie przyczyni się to do efektywniejszego eliminowania produktów nie spełniających wskazanych na etykietach standardów jakościowych – podało CIR.

Według Centrum, nadzór nad jakością handlową artykułów rolno-spożywczych będzie przejrzysty i skonsolidowany. Przewidziano także wzmocnienie roli nadzorczej Głównego Inspektora Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wobec wojewódzkich inspektorów IJHARS.

CIR podało, że w praktyce IJHARS będzie zajmować się kontrolą jakości handlowej produktów rolno-spożywczych. Na przykład u producenta czy na giełdach żywności prowadzących sprzedaż hurtową będzie nadzorować jakość handlową artykułów w obrocie detalicznym. Dotyczy to m.in.  sklepów i bazarów, a także kontroli żywności w placówkach gastronomicznych – np. w restauracjach i firmach cateringowych.

Według CIR, rozwiązanie to będzie korzystne dla konsumentów. Przyczyni się do lepszego nadzoru nad jakością żywności oraz skuteczniejszego eliminowania nieuczciwych praktyk w handlu nią, np. fałszowania żywności.

Znowelizowane przepisy mają wejść w życie 1 lipca 2020 r.

Red. (źródło: PAP)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Bądź w kontakcie

Van Delivery, Pallet, Truck Delivery (FTL/LTL), Bulk Items'

Najnowsze

Więcej na ten temat