Wielu konsumentów zakłada, że sok pasteryzowany zawiera mniejsze ilości witamin, dlatego jest mniej korzystny z żywieniowego punktu widzenia niż sok świeżo wyciskany. Ale czy tak jest w rzeczywistości?
Istnieją zwolennicy poglądu, że sok pasteryzowany z pomarańczy ma takie samo, o ile nie lepsze działanie w porównaniu ze świeżo wyciskanym sokiem pomarańczowym, jeżeli chodzi o wchłanianie i metabolizm flawanonów.
Randomizowane badanie naprzemienne wykazało, że wchłanianie w jelitach i wydalanie z moczem jest znacznie większe po spożyciu pasteryzowanego 100-proc. soku pomarańczowego. Co oznacza, że biodostępność składników jest 1.6 razy większa.
Sok i owoc a biodostępność
Naukowcy badali też kwestię biodostępności wybranych składników pasteryzowanego soku pomarańczowego w porównaniu z pomarańczami. Co ciekawe, niekiedy wyższą biodostępnością charakteryzuje się sok pasteryzowany. Warzywa i owoce zawierają błonnik pokarmowy, który może zmniejszać strawność i biodostępność, jednak ich przetwarzanie (gotowanie i rozdrabnianie), poprzez wpływ na błonnik, może wpłynąć na polepszenie wykorzystania zawartych w nich składników pokarmowych, na przykład karotenoidów. Procesy przetwarzania soków owocowych (wyciskanie, pasteryzacja) wpływają na biodostępność karotenoidów.
Badanie wykazało, że biodostępność ß-kryptoksantyny pochodzącej ze 100-proc. pasteryzowanego soku pomarańczowego była 1,8 razy wyższa niż jej biodostępność z owoców. Z kolei metodą in vitro wykazano, że ß-kryptoksantyna w 100-proc. pasteryzowanym soku pomarańczowym była pięciokrotnie bardziej biodostępna niż w pomarańczach.
Zdrowotne związki bioaktywne
Analizy wskazują, że pochodzące z owoców substancje bioaktywne mogą odgrywać ważną rolę w kontekście utrzymania zdrowia organizmu i obniżania ryzyka wystąpienia niektórych chorób przewlekłych.
Coraz liczniejsze badania wykazują, że spożywanie 100-proc. soków, w tym pasteryzowanego soku pomarańczowego ma korzystny wpływ na zdrowie, co jest związane z obecnością w nich różnych związków bioaktywnych.
Red.