Jakie warzywa i owoce najchętniej jedzą Polacy?

Ulubione warzywa i owoce Polaków to pomidory (34%) oraz truskawki (32%). Truskawka jest również najbardziej wyczekiwanym produktem sezonowym (65%). Sezon to okazja do częstszej konsumpcji.

W ramach realizowanych przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców” poznano ulubione warzywa i owoce Polaków i najchętniej spożywane gatunki. Badanie przeprowadził Kantar w ramach podsumowania sezonu 2019 r.

Warzywa

W 2019 r. najchętniej jedzonym warzywem były:

  • pomidory – 34%,
  • ogórki – 21%,
  • ziemniaki – 13%,
  • marchew- 11%,
  • sałata – 9%,
  • kalafior – 8%,
  • papryka – 8%,
  • kapusta – 6%,
  • brokuły – 6%,
  • cebula – 4%.

W odpowiedziach respondentów pojawiły się także buraki, rzodkiewka, cukinia, por, fasolka, seler, pieczarki, dynia, pietruszka, groszek, szczypior, kalarepa, szparagi i bób. 28% badanych odpowiedziało, że chętnie jedli wszystkie warzywa.

Owoce

Ulubionymi owocami Polaków są:

  • truskawki – 32%,
  • jabłka – 30%,
  • maliny – 10%,
  • czereśnie – 10%,
  • śliwki – 8%,
  • gruszki – 7%,
  • banany – 6%,
  • borówki – 5%.

Badani wymieniali także wiśnie, winogrona, porzeczki, brzoskwinie, kiwi, ananasa, jagody, grejpfruta, aronię i agrest. Co czwarty (24%) Polak deklaruje, że chętnie jadł wszystkie owoce.

Warzywa i owoce sezonowe

Na żaden inny sezonowy owoc lub warzywo Polacy nie czekają tak bardzo jak na truskawki. Wymieniło je dwie trzecie (65%) badanych.

Na pojawienie się w sprzedaży czereśni czeka co czwarty Polak (26%), na maliny co piąty (21%), a na borówki co jedenasty (9%).

Wśród warzyw wyróżniają się młode polskie ziemniaki, na które co roku niecierpliwie czeka 21% badanych.

13% Polaków deklaruje, że w ubiegłym roku jedli truskawki częściej niż w poprzednich latach. 9% badanych jadło więcej jabłek, 7% pomidorów, a 6% malin.

Respondenci wymieniali ponadto ogórki, czereśnie, ziemniaki, borówki, paprykę. 4% Polaków częściej jadło wszystkie owoce i warzywa.

Przed nami sezon zbiorów owoców jagodowych. Okazją do zwiększenia ich konsumpcji są śniadania i przekąski. To są pory, które kojarzą się z owocami. W gronie superowoców stawiamy na filiżankę owoców do śniadania. Truskawek, potem malin, borówek – mówi Dominika Kozarzewska, członek zarządu Fundacji Promocji Polskiej Borówki.

Red. (źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Bądź w kontakcie

Van Delivery, Pallet, Truck Delivery (FTL/LTL), Bulk Items'

Najnowsze

Więcej na ten temat