Dowożenie posiłków popularniejsze jest nie wielkich miastach, ale w średnich miejscowości, jak: Siedlce, Biała Podlaska, Stalowa Wola, Bełchatów i Inowrocław. Usługę taką klientom proponuje w nich aż 30 proc. restauracji.
Stava przeanalizowała publicznie dostępne dane z portali społecznościowych z 86 miast powyżej 50 tys. mieszkańców w Polsce, badając, jaki odsetek punktów gastronomicznych realizuje dowozy.
Średni odsetek lokali z dowozem w kraju wynosi 19 proc., przy czym wśród dziesięciu miast o największej populacji zmniejsza się on do 18 proc. Najwyższy udział restauracji z dowozem w całej bazie gastronomicznej występuje w miastach od 50 tys. do 80 tys. mieszkańców.
Miasta o najniższym wskaźniku Pizza Index, czyli o największej liczbie pizzerii przypadających na jednego mieszkańca to Jelenia Góra – z wynikiem 1,6 tys. mieszkańców na jedną pizzerię oraz Kielce – na jedną pizzerię przypada tam 2,3 tys. mieszkańców. Najmniejsza konkurencja między pizzeriami jest w Stargardzie i Koszalinie, gdzie 17 tys. mieszkańców ma do dyspozycji jeden lokal.
W Warszawie jedna pizzeria przypada na 8 tys. mieszkańców. Stolica uplasowała się na piątym miejscu pod względem lokali wegańskich/wegetariańskich.
Najmniejszą liczbę mieszkańców przypadających na jedną restaurację mają w Katowice.
Red.