Mimo kulturowej miłości do kawy, ponad jedna trzecia (39 proc.) Europejczyków nie zna jej potencjalnie korzystnego wpływu na zdrowie. Kawa pozostaje nieodłączną częścią europejskiego stylu życia: 40 proc. zapytanych twierdzi, że kawa pozwala im dobrze rozpocząć dzień.
W przeprowadzonym przez Institute for Scientific Information on Coffee (Instytut Informacji Naukowych o Kawie) badaniu wzięło udział 4000 osób z 10 krajów Europy (w tym z Polski), a jego celem było lepsze poznanie ich przekonań, zachowań oraz wiedzy związanej ze zdrowym odżywianiem.
Wyniki pokazują, że mimo iż 70 proc. Europejczyków jest przekonanych o swoim dobrym stanie zdrowia, wielu nadal nie wie, jak może zmienić swój styl życia, aby ograniczyć ryzyko powszechnych, poważnych schorzeń, w tym cukrzycy typu 2, choroby Alzheimera oraz chorób układu krążenia.
Najważniejsze wnioski:
- 71 proc. Europejczyków sądzi, że picie kawy nie pomaga w ograniczeniu ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2 (było o tym przekonanych 75 proc. osób w wieku powyżej 55 lat). Badania naukowe sugerują jednak, że picie 3-4 filiżanek kawy dziennie wiąże się z około 25 proc. niższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2.
- 63 proc. Europejczyków sądzi, że picie kawy nie pomaga w ograniczeniu ryzyka pogorszenia kondycji psychicznej u osób starszych, związanej na przykład z chorobą Alzheimera i chorobą Parkinsona (było o tym przekonanych 64 proc. osób w wieku powyżej 55 lat, które odpowiedziały na pytanie dotyczące tej kwestii). Badania wykazują jednak, że spożywanie umiarkowanych ilości kawy przez całe życie wiąże się z ograniczeniem ryzyka zapadnięcia na chorobę Alzheimera.
- 42 proc. Europejczyków sądzi, że picie kawy zwiększa ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia (w tym chorób serca) (było o tym przekonanych 54 proc. osób w wieku 18-24 lat). Badania naukowe sugerują jednak związek między umiarkowanym spożyciem kawy i ograniczonym ryzykiem zapadnięcia na choroby układu krążenia.
- 67 proc. Europejczyków stwierdziło, że nie może wyobrazić sobie życia bez kawy. Wpływ spożycia kawy na zdrowie został dokładnie zbadany. Umiarkowane spożycie kawy, w ilości od trzech do pięciu filiżanek dziennie, zostało powiązane z wieloma korzystnymi efektami fizjologicznymi – stwierdzono, że jest ono elementem zdrowej diety i aktywnego stylu życia. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zaleca, by kobiety ciężarne i karmiące piersią nie spożywały więcej niż 200 mg kofeiny dziennie ze wszystkich źródeł. Ilość ta odpowiada maksymalnie dwóm filiżankom kawy dziennie.
Patrz: Infografika Raport
Źródło: The Institute for Scientific information on Coffee