Sieć restauracji Sphinx, która należy do grupy Sfinks Polska, wprowadziła nową wkładkę do menu pod hasłem „Letnia Fiesta”. Wśród sezonowych dań znalazły się m.in. bułgarski chłodnik, shoarma z kurkami, burger z sosem mango oraz stek z krewetkami w harrisie.
Najnowsza oferta dostępna jest w większości restauracji Sphinx.
– Tworząc najnowszą wkładkę do menu pod uwagę braliśmy sezonowość, ale też kulinarne trendy i oczekiwania naszych gości, jak choćby chęć odkrywania nowych i nieoczywistych smaków. W daniach z Letniej Fiesty pojawiają się więc świeże, sezonowe produkty, na przykład kurki, czy przypominające egzotyczne wakacje sos mango i krewetki w ciekawych połączeniach. Ofertę nowości wzbogaciliśmy również o docenianą przez naszych klientów kategorię – steki. Obok amerykańskiego proponujemy dwa nowe steki: rostbef oraz antrykot – każdy z innymi dodatkami. Liczymy, że nasi goście chętnie będą sięgać po nowości na lato – mówi Dorota Cacek, wiceprezes spółki Sfinks Polska, do której należy sieć Sphinx.
Nowa oferta to smaki inspirowane latem. Na początek goście mogą zamówić tarator – lekki chłodnik bułgarski przygotowany na bazie delikatnego jogurtu z dodatkiem świeżego ogórka, czosnku, koperku oraz orzechów włoskich, a do tego – zestaw dwóch libańskich chlebków manouche: jeden z serem, smażonymi kurkami z cebulą i koperkiem, a drugi z serem, rukolą i szynką dojrzewającą, podawane z sosem jogurtowo–miętowym.
W menu nie zabrakło też shoarmy w letniej odsłonie – z kurkami w sosie śmietanowym, serwowanej z półksiężycami w ziołach, sałatką wegetariańską, bułką pita i sosem do wyboru. Klienci mogą zasmakować też owoców morza w spaghetti z krewetkami na winie z dodatkiem aromatycznej pietruszki, czosnku i pomidorów koktajlowych oprószonych parmezanem.
W „Letniej Fieście” pojawiły się połączenia smaków, jak burger wołowy z sosem mango i frytkami stekowymi oraz żeberka w ostrym sosie BBQ z sambalem i nutą imbiru, z ziemniakiem w mundurku w maśle czosnkowym, podawane z surówką colesław.
Miłośnicy steków mają do wyboru rostbef wołowy ze smażonymi kurkami z cebulą, frytkami stekowymi oraz masłem i sosem, a także beef orient steak, czyli stek z angusa z krewetkami w harissie i grillowanymi plastrami boczku serwowany z półksiężycami w ziołach, sałatką wegetariańską, masłem oraz sosem.
W menu znalazł się również stek z antrykotu z frytkami stekowymi, sałatką grecką oraz masłem i sosem do wyboru. Nowością w karcie jest też bezalkoholowe białe piwo pszeniczne Żywiec.
Red. (źródło: Sfinks)