Polski rynek gastronomiczny dynamicznie rośnie. W ciągu dwóch dekad jego wartość potroiła się i wynosi obecnie 36,6 mld zł. Restauracje, bary i kawiarnie odwiedza 59 proc. Polaków. Dla porównania, jeszcze dwa lata temu deklarował to co drugi respondent.
Polski rynek gastronomiczny zyskuje konsumentów i poprawia obroty. W 2019 r. liczba wyjść do lokali gastronomicznych wzrosła o 17,7 proc., a kwota wydawana miesięcznie na jedzenie poza domem zwiększyła się o 22,6 proc., do 130 zł.
Dynamicznie rośnie także liczba placówek. Na fali są nocne targi, coraz popularniejsza jest kuchnia roślinna.
W działalności zakwaterowaniu i gastronomi odnotowuje się poprawę wskaźnika rentowności obrotu netto. Miesięczne wynagrodzenie brutto na jednego zatrudnionego w 2019 r. wynosi w tej działalności 2429 zł – wynika z danych GUS.
Red. (Źródło: PAP)