Od 18 maja wznowiono działalność restauracji, a także „wysp” w galeriach handlowych. Ich działalność będzie jednak ograniczona w związku z koronawirusem. Do restauracji nie wejdzie więcej niż jedna osoba na cztery metry kwadratowe powierzchni sali, gdzie ich się obsługuje.
Jak czytamy w rozporządzeniu, od poniedziałku, czyli 18 maja, wznowiono działalność restauracji, czynne będą także restauracje hotelowe. Od dnia 18 maja 2020 r. do odwołania dopuszcza się prowadzenie działalności polegającej „na przygotowywaniu i podawaniu posiłków i napojów gościom siedzącym przy stołach lub gościom dokonującym własnego wyboru potraw z wystawionego menu, spożywanych na miejscu”. A także konsumpcja i podawanie napojów.
W galeriach handlowych dopuszczono działalność na tzw. wyspach handlowych. Warunkiem jest, że stanowiska oddzieli się od klientów przesłonami, a obsługa będzie w maseczkach i rękawiczkach. Przy takich punktach będzie można obsługiwać jedną osobę.
Zgodnie z prawem, nadal w sklepach i galeriach handlowych nie będzie mogło przebywać więcej osób niż jedna na 15 m kw. Sklepy będą musiały zapewnić też klientom dostęp do rękawiczek i płynów do dezynfekcji rąk.
Red. (źródło: PAP)