Kiedy otwarcie restauracji w Polsce? W kolejnym etapie odmrażania gospodarki. Jak zapowiada szef KPRM Michał Dworczyk, możliwe jest. np. zezwolenie na funkcjonowanie restauracji na szczególnych warunkach i zasadach. Decyzje będą podejmowane „bardzo ostrożnie”.
Kiedy otwarcie restauracji w Polsce to pytanie związane z nieoficjalnymi informacjami o otwarciu 18 maja restauracyjnych ogródków. Według oficjalnych informacji, po dwóch tygodniach od wprowadzenie drugiego etapu otwarcia możliwy jest kolejny etap odmrażania gospodarki.
– Wraz z nim, np. na szczególnych zasadach i warunkach może nastąpić zezwolenie na funkcjonowanie restauracji. Rząd będzie bardzo ostrożny w decyzjach. Będziemy opierać się na wytycznych lekarzy i wirusologów – zastrzega minister Dworczyk.
Jak zaznacza, rząd monitoruje sytuację epidemiologiczną w kraju. Zwraca uwagę, że premier Morawicki założył również możliwość odłożenia w czasie wprowadzania kolejnych etapów odmrażania gospodarki.
– Wszystko zależne jest od liczby zachorowań, sytuacji epidemicznej w kraju – podkreśla szef KPRM.
Red. (źródło: PAP)