Mihiderka to sieć gastronomiczna założona w 2015 r. Oferuje 100-proc. rośliną kuchnię – dania niesmażone, niskoprzetworzone, pozbawione cholesterolu, a także białka zwierzęcego, laktozy i często glutenu.
Pierwszy lokal sieci powstał tuż obok rynku w Gliwicach. Po pół roku od jego utworzenia Mihiderka rozpoczęła ekspansję w centrach handlowych, z pierwszym punktem w zabrzańskim M1. W lipcu 2017 r. powstał punkt w Galerii Katowickiej, w 2018 r. kolejne – w Arkadach Wrocławskich i Galerii Jurajskiej, a w 2019 r. – w Libero Katowice.
Mihiderka prowadzi obecnie 5 lokali w galeriach handlowych i trzy lokalizacje przyuliczne w Gliwicach, Krakowie i Wrocławiu. W planach na 2019 r. jest dalszy rozwój sieci w oparciu o franczyzę. Optymalna powierzchnia lokalu to 60 mkw., plus ok. 15 mkw. magazynu. Preferowane lokalizacje, obok galerii handlowych, to miejscowości położone przy głównych trasach komunikacyjnych, np. autostradach i drogach ekspresowych.
Red