Podatek cukrowy oznacza eksterminację całej branży

Utrata miejsc pracy przez co najmniej 15 tys. osób oraz bankructwa tysięcy polskich firm – takie skutki może przynieść podatek cukrowy. Przeciwko przyjęciu „Ustawy o promocji prozdrowotnych wyborów konsumentów” protestuje dziewięć największych organizacji pracodawców z branży produkcji i przetwórstwa żywności.

Wystosowały one apel do prezesa PiS Jarosława Kaczyńskiego oraz do szefów klubów parlamentarnych. Jak podkreślają, podatek cukrowy w połączeniu z koronawirusem może doprowadzić do zapaści w całym sektorze.

Resort rozwoju nie zamierza czekać z wprowadzeniem nowego obciążenia – donosi „Puls Biznesu”. Mimo że początkowo mowa była o odraczaniu nowych podatków przynajmniej do końca roku.

Przedsiębiorcy postulują o odrzucenie wszelkich planowanych inicjatyw legislacyjnych, które mogą przyczynić się do zwiększenia obciążeń firm. Apelują o jak największe ograniczenie negatywnego wpływu koronawirusa na gospodarkę kraju. M.in. poprzez zapewnienie firmom podstawowych warunków do utrzymania ciągłości produkcji i zatrudnienia.

Wiceprezes Polskiej Federacji Producentów Żywności Andrzej Gantner ocenia, że wprowadzenie tak wysokiej opłaty w tak trudnym dla przedsiębiorstw momencie będzie oznaczało konieczność masowych zwolnień.

 – Szacujemy, że w samych tylko zakładach przetwórczych pracę może stracić około 15 tys. osób. Jeżeli dołączymy do tego firmy kooperujące to możemy mówić o ok. 60 tys. osób które zostaną bezrobotne. A jedno miejsce pracy w dużym zakładzie przetwórczym generuje ok. 4 miejsc pracy w całej gospodarce – wylicza Andrzej Gantner.

Zwraca uwagę, że z dnia na dzień bez zatrudnienia mogą zostać całe rodziny.

– Wprowadzenie rozwiązania w procedowanej formule w dzisiejszych warunkach związanych z epidemią, oznacza pewne bankructwo dla większości polskich przedsiębiorstw branży napojowej. To jak planowa eksterminacja całej branży – mówi  Jan Kolański z Krajowej Izby Gospodarczej Przemysł Rozlewniczy.

Duży niepokój wywołuje także przyszłość eksportu polskiej żywości. Stanowi on ponad 30% całej produkcji o wartości ponad 30 mld euro. Dodatkowe obciążenia związane z wprowadzeniem podatku cukrowego może być gwoździem do trumny dla firm z branży napojowej, które są jednym z liderów polskiego eksportu – oceniają eksperci z branży.

Źródło: money.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Bądź w kontakcie

Van Delivery, Pallet, Truck Delivery (FTL/LTL), Bulk Items'

Najnowsze

Więcej na ten temat