Inspekcja Weterynaryjna poinformowała o wykryciu bakterii Salmonella Enteritidis. Znaleziono je w próbkach pobranych na fermie kur niosek.W efekcie nakazano wycofanie jaj konsumpcyjnych z obrotu w związku z ryzykiem zakażenia tymi bakteriami.
O bakteriach Salmonella Enteritidis w próbkach wymazów środowiskowych pobranych na fermie kur niosek Przedsiębiorstwa Wielobranżowego Gallus poinformował we wtorek Główny Inspektorat Sanitarny. Niektóre partie jaj tej firmy zostały wycofane z obrotu.
GIS poinformował, że bakterię wykryto w następujących numerach partii:
- 30.07.2020 (najlepiej spożyć przed 26.08.2020);
- 31.07.2020 (najlepiej spożyć przed 27.08.2020);
- 01.08.2020 (najlepiej spożyć przed 28.08.2020);
- 03.08.2020 (najlepiej spożyć przed 30.08.2020);
- 04.08.2020 (najlepiej spożyć przed 31.08.2020);
- 05.08.2020 (najlepiej spożyć przed 01.09.2020);
- 06.08.2020 (najlepiej spożyć przed 02.09.2020);
- 07.08.2020 (najlepiej spożyć przed 03.09.2020);
- 08.08.2020 (najlepiej spożyć przed 04.09.2020);
- 09.08.2020 (najlepiej spożyć przed 05.09.2020);
- 10.08.2020 (najlepiej spożyć przed 06.09.2020);
- 11.08.2020 (najlepiej spożyć przed 07.09.2020);
- 12.08.2020 (najlepiej spożyć przed 08.09.2020);
- 13.08.2020 (najlepiej spożyć przed 09.09.2020);
- 14.08.2020 (najlepiej spożyć przed 10.09.2020);
- 15.08.2020 (najlepiej spożyć przed 11.09.2020);
- 16.08.2020 (najlepiej spożyć przed 12.09.2020);
- 18.08.2020 (najlepiej spożyć przed 14.09.2020);
- 20.08.2020 (najlepiej spożyć przed 16.09.2020).
Jajka wycofane z obiegu mają oznaczenie na skorupce o treści „1PL 30261302 W-WYBIEG”.
GIS poinformował również, że zgodnie z oświadczeniem producenta wszystkie wyżej wymienione partie jaj wycofano już z obrotu. Stado z kurnika 28 sierpnia 2020 r. poddano ubojowi sanitarnemu.
GIS wydał zalecenie dla konsumentów, by nie spożywać jaj z wyżej wymienionych partii, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.
Red. (źródło: GIS)