PKN Orlen rozszerza swoją ofertę gastronomiczną na stacjach paliw o linię produktów dla wegan i wegetarian. Nowe menu przygotowane będzie na bazie polskich, lokalnych produktów: świeżych warzyw, składników roślinnych i naturalnych przypraw, wzbogaconych o specjalne pieczywo.
Stop Cafe przygotowuje nową ofertę z myślą o weganach i wegetarianach. Dotychczasowe, klasyczne menu w wegańskiej odsłonie to bułka z pieczarkami i hot dog z wegańską parówką. Zostanie ono poszerzone o VEGEmenu: vege kajzerkę i wrap z falafelem.
Jak informuje PKN Orlen, oferta dostępna w Stop Cafe jest odpowiedzią na rynkowe trendy żywieniowe. Coraz częściej klienci poszukują produktów, które nie zawierają surowców pochodzenia zwierzęcego, a przy tym stanowią smaczny i wartościowy posiłek.
– Obserwujemy trendy, analizujemy potrzeby klientów i wychodzimy naprzeciw ich oczekiwaniom. Obecnie mamy do czynienia z coraz bardziej świadomym konsumentem, który często wybiera dobre polskie produkty. Stąd nasza oferta dedykowana dla wegan i wegetarian, którą stworzyliśmy na bazie wyselekcjonowanych produktów od polskich dostawców – mówi Wojciech Muszyński, dyrektor wykonawczy ds. sprzedaży detalicznej
Receptura wszystkich produktów została przygotowana wyłącznie dla PKN Orlen i nie jest dostępna w innych sieciach. Wśród nowych smaków będzie można odnaleźć m. in. hot doga z parówką wegańską przygotowaną na bazie olejów roślinnych, białkę z grochu oraz białkę z ziemniaków, rumsztyk vege stworzony w oparciu o świeże warzywa, kaszę kuskus i jaglaną, pestki dyni i słonecznika oraz mąkę kukurydzianą i przyprawy.
Na amatorów sycących przekąsek czeka wrap falafel – połączenie świeżych warzyw oraz kotlecika z ciecierzycy, groszku i takich przypraw, jak kolendra, czosnek, mięta, kmin rzymski – a także bułka z pieczarkami, podawana z pieca, na ciepło. Całość oferty dopełniają świeże soki owocowe oraz owocowo–warzywne, wyciskane na miejscu.
Red.