Jakich produktów spożywczych nie jedzą Polacy na diecie?

Jak odżywiają się Polacy na diecie? Ilu Polaków stosuje jakąś specjalną dietę? Ilu całkowicie wyklucza lub ogranicza spożycie określonych produktów? Jakie produkty na ogół są eliminowane z jadłospisu Polaków? Co skłania do wyboru określonego sposobu odżywiania – zbadał CBOS.

W ciągu ostatniego roku, podobnie jak pięć lat temu, blisko co czwarty Polak (24%) wykluczał lub ograniczał spożycie jakichś produktów, w tym 8% zrezygnowało po jakimś czasie ze stosowania tej diety – wynika z analizy tego, jakie metody stosują Polacy na diecie.

Diety eliminacyjne Polaków

Z analiz społeczno-demograficznych wynika, że częściej diety eliminacyjne stosowali:

  • młodsi, a w szczególności najmłodsi respondenci (33% badanych w wieku 18–24 lata),
  • mieszkańcy największych ponad półmilionowych miast (36%),
  • absolwenci wyższych uczelni (33%),
  • zadowoleni z warunków materialnych swoich gospodarstw domowych (28%).

Młodzi ludzie częściej niż inni stosowali taką dietę przez krótki czas i potem wrócili do dawnych nawyków żywieniowych. Z kolei osoby z wyższym wykształceniem, mieszkańcy największych miast oraz respondenci zadowoleni z warunków materialnych swoich gospodarstw domowych są bardziej konsekwentni w jej przestrzeganiu i nadal ją stosują.

Diety eliminacyjne są bardziej popularne wśród kobiet niż wśród mężczyzn (27% wobec 22%), kobiety są też nieco bardziej konsekwentne w ich stosowaniu (18% kobiet i 15% mężczyzn nadal ograniczaspożywanie określonych produktów).

Badani, którzy stosowali dietę eliminacyjną, zachowywali się w następujący sposób:

  • ograniczali lub wykluczali cukier i słodycze (57%).
  • dwukrotnie rzadziej decydowali się na zmniejszenie spożycia tłustych potraw (28%),
  • jeszcze rzadziej ograniczali bądź wykluczali napoje alkoholowe (20%), produkty zawierające gluten (14%), gotowe dania (14%) oraz kawę (14%),
  • wśród innych relatywnie często wymienianych produktów, których spożycie było ograniczane, znalazły się: mięso (11%), mleko (9%) lub jego przetwory (7%).
  • sporadycznie eliminowanymi produktami były: jajka kurze (5%), ryby (3%), warzywa (2%) lub owoce (1%).
  • niewielka grupa wymieniła inne produkty, wśród których znalazły się: sól, produkty wysokoprzetworzone, ciężkostrawne, a także: barwniki, dodatki i konserwanty do żywności (w sumie 6%).

Zasady odżywiania

Polacy na diecie decydują się na wykluczanie ze swojej diety określonych produktów z trzech głównych powodów. Do modyfikacji jadłospisu skłaniają badanych przede wszystkim:

  • chęć zdrowego odżywiania, poprawy samopoczucia, kondycji (35%),
  • różne dolegliwości i choroby (34%),
  • chęć zrzucenia zbędnych kilogramów (32%).
  • Rzadziej w tym kontekście mówiono o:
  • wskazaniach lekarza (21%),
  • przekonaniach, światopoglądzie (4%),
  • upodobaniach kulinarnych (4%),
  • zachęcie znajomych (1%),
  • względach finansowych (1%),
  • fakt, że któryś z domowników nie spożywa określonych produktów (1%).

Respondenci charakteryzowali swoje diety w różnorodny sposób. Część z nich mówiła o ograniczaniu lub eliminowaniu z jadłospisu pewnych produktów. W tym kontekście najczęściej wymieniano:

  • ograniczanie cukrów,
  • wspominano o kontroli ilości spożywanych węglowodanów, o diecie cukrzycowej (19%),

Rzadziej mówiono o ograniczaniu bądź eliminowaniu:

  • tłuszczów (7%),
  • mięsa (6%),
  • ziemniaków i pieczywa (6%),
  • glutenu (4%),
  • mleka (2%),
  • innych produktów (5%).

Niektórzy respondenci, opisując swoją dietę, wskazywali na ogólne zasady odżywiania. Mówili o:

  • ograniczaniu ilości spożywanego jedzenia, o dietach niskokalorycznych (14%),
  • regularnym spożywaniu posiłków (9%),
  • dietach dobrze zbilansowanych, rozpisanych przez dietetyka (5%),
  • dietach lekkostrawnych (5%).

Wymieniali też określone sposoby przygotowywania jedzenia, np. unikanie smażenia (3%) bądź wspominali ogólnie o zdrowszym odżywianiu (3%).

Wśród wypowiedzi pojawiały się też inne, bardziej szczegółowe kwestie:

  • co dziesiąty stosujący w ciągu ostatniego roku jakąś dietę zwiększał ilość spożywanych warzyw i owoców (10%),
  • nieco rzadziej mówiono o picu herbat ziołowych, stosowaniu ziół (7%), o diecie białkowej i wysokobiałkowej (5%) oraz o spożywaniu mikroelementów, suplementów diety (3%),
  • co jedenasty ankietowany wymienił inny rodzaj diety – wśród nich znalazły się m.in. dieta oczyszczająca, odkwaszająca, głodówka, dieta przyspieszająca metabolizm (ogółem 9%).

Red. (źródło: CBOS)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Bądź w kontakcie

Van Delivery, Pallet, Truck Delivery (FTL/LTL), Bulk Items'

Najnowsze

Więcej na ten temat