„Środy na zamówienie” – solidarność z branżą gastronomiczną

Wspólna akcja „Środy na zamówienie” ruszyła 22 marca br. Restauratorzy zachęcają do wspierania gastronomii w czasach pandemii. Patronat nad wydarzeniem objął Związek Pracodawców HoReCa.

„Środy na zamówienie” to ogólnopolska akcja branży gastronomicznej. Celem kampanii jest wsparcie biznesów gastronomicznych. Pomocą ma być zachęcenie jak największej liczby klientów do zamawiania posiłków w restauracjach za pośrednictwem dostępnych obecnie kanałów sprzedaży: na wynos, w dostawie oraz drive thru.

Jak informuje ZP HoReCa, pandemia COVID-19 negatywnie wpłynęła na branżę, nowe regulacje znacznie ograniczyły możliwości działania biznesów restauracyjnych. Stąd inicjatywa #środynazamówienie #smacznewsparcie.

W każdą środę chcemy podkreślać, jak ważne dla całej branży gastronomicznej jest wspomaganie jej. Mimo ograniczeń wiele lokali działa i oferuje swoje dania na wynos czy w dostawie. Zamawiając na wynos pomagamy im przetrwać, tym samym chroniąc miejsca pracy i gospodarkę – podkreśla Zarząd ZP HoReCa.

Środy na zamówienie #smacznewsparcie to inicjatywa otwarta, w której wziąć mogą udział wszyscy restauratorzy, ale nie tylko. Organizatorzy zachęcają Polaków do wspierania akcji przede wszystkim poprzez zamawianie dań z ulubionych restauracji. Akcję można promować również poprzez publikację materiałów dostępnych na stronie ZP HoReCa na swoich profilach społecznościowych.

Biznes gastronomiczny stanowi istotną gałąź polskiej gospodarki. Według danych na 2019 r., rynek „jedzenia na mieście” był wart 32 mld zł. Szybki wzrost liczby restauracji do ponad 64 tys., zatrudniających 300 tys. pracowników, sprawił, branża działa stymulująco także na inne gałęzie gospodarki. Są to mi.in. producenci żywności i napojów, dostawcy sprzętu, najemcy powierzchni.

Niestety, dynamiczne rozprzestrzenianie się koronawirusa, w dodatku na tak ogromną skalę, postawiło nie tylko ten biznes, ale i całą gospodarkę w zupełnie nowej rzeczywistości. Z dnia na dzień klienci musieli zmienić nawyki, a tym samym dostosować swój sposób funkcjonowania do nowych okoliczności. Zamknięcie lokali gastronomicznych sprawiło, że restauratorzy obawiają się przyszłość swoją i swoich pracowników. Środy na zamówienie #smacznewsparcie to gest solidarności z całą branżą restauracyjną, który może pomóc ocalić działalność wielu lokali – rekomenduje ZP HoReCa.

Red. (źródło: ZP HioReCa)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Bądź w kontakcie

Van Delivery, Pallet, Truck Delivery (FTL/LTL), Bulk Items'

Najnowsze

Więcej na ten temat