Aplikacje do zamawiania jedzenia pozwalają generować restauracjom w czterech europejskich stolicach dodatkowe przychody w wysokości 500 mln euro – wynika z raportu „Dostarczanie Rozwoju. Wpływ platform do zamawiania jedzenia na sektor restauracyjny”, przygotowanego przez firmę doradczą Deloitte na zlecenie Uber Eats.
Aplikacje do zamawiania jedzenia z dowozem umożliwiają restauracjom w Londynie, Madrycie, Paryżu oraz w Warszawie zwiększanie sprzedaży, obrotów i zysków.
Według danych zawartych w raporcie Deloitte:
- Platformy przyniosły restauracjom w Londynie, Madrycie, Paryżu i Warszawie dodatkową sprzedaż 1,6 mln posiłków tygodniowo.
- Platformy zwiększyły zyski firm z sektora restauracyjnego o 285 mln euro. Przychody wzrosły o 500 mln euro.
- Nowe technologie pomagają restauracjom w reagowaniu na zmiany preferencji konsumentów, lepsze wykorzystywanie zasobów, stymulują rozwój i wprowadzanie innowacji.
Platformy do zamawiania posiłków pozwoliły zwiększyć liczbę zamówień z restauracji w Paryżu i Londynie o ponad 4 proc. oraz o około 1,5-2 proc. w Madrycie i Warszawie. Łącznie to ponad 1,6 mln dodatkowych posiłków sprzedanych w ciągu tygodnia.
Na rozwoju platform do zamawiania jedzenia skorzystały szczególnie niezależne restauracje. Wybierane w nich posiłki na wynos sięgnęły liczby 729 tys., czyli około połowy zrealizowanych, dodatkowych zamówień.
Red. (źródło: Deloitte)