Foodio Concepts wnioskuje o upadłość. Wchodząca w skład Grupy Helios, należącej do Agory, spółka złożyła wniosek o ogłoszenie upadłości. Do firmy gastronomicznej należą lokale Papa Diego z kuchnią meksykańską i Van Dog z hot-dogami.
Sytuacja finansowa spółki uległa istotnemu pogorszeniu, stąd Foodio Concepts wnioskuje o upadłość – poinformowano w komunikacie. Decyzja związana jest z wybuchem pandemii. Uniemożliwiła ona prowadzenie działalności gospodarczej i podjęcie jakichkolwiek działań naprawczych. Wniosek o upadłość obejmuje likwidację majątku.
„Przy podejmowaniu decyzji o złożeniu wniosku w przedmiocie ogłoszenia upadłości Foodio Concepts, zarząd spółki kierował się dobrem Foodio Concepts oraz jej wierzycieli, a także koniecznością zabezpieczenia ich interesów ze względu na niewypłacalność” – czytamy w komunikacier.
Jak informuje Agora, Helios S.A. prowadzi rozmowy z potencjalnym kupującym. Ma on przejąć wszystkie udziały w Foodio Concepts. Potencjalny kupujący to inwestor spoza branży gastronomicznej.
Foodio Concepts to firma założona przez spółkę Helios z Grupy Agora, operatora największej w Polsce sieci multipleksów. Partnerami biznesowymi są Piotr Grajewski i Piotr Komór, managerowie z branży restauracyjne Współtworzyli i zarządzali oni m.in. warszawskimi restauracjami Blue Cactus, Iguana Lounge i Hard Rock Cafe.
Red.