McDonald’s stopniowo otwiera swoje restauracje. W pierwszej fazie ruszy ponownie kilkadziesiąt lokali. Do tej pory, dzięki wprowadzeniu dodatkowych procedur, sprzedaż prowadzona była przez linię McDrive. Także na wynos i z dostawą do domu, czyli poprzez usługę McDelivery.
Zniesienie części ograniczeń pozwala na ponowne otwarcie sal jadalnych i ogródków restauracji McDonald’s. Jednak przy zachowaniu najwyższych standardów higieny i bezpieczeństwa. McDonald’s stopniowo otwiera swoje restauracje, zgodnie z wytycznymi Głównego Inspektoratu Sanitarnego i doświadczeniami marki na innych rynkach.
Sieć wypracowała dodatkowe standardy bezpieczeństwa:
- Przed wejściem do lokalu, przy kiosku do składania zamówień oraz w toaletach udostępniono płyny do dezynfekcji rąk.
- Restauracje wyposażono w specjalne oznaczenia graficzne ułatwiające zachowanie dystansu.
- Pomiędzy stolikami wewnątrz restauracji oraz w ogródkach jest zachowana bezpieczna odległość.
- Wszystkie powierzchnie wspólne podlegają częstemu myciu i dezynfekcji.
- Nadal obowiązuje Bezdotykowy Proces Obsługi zamówień.
- Pracownicy restauracji stosują środki ochrony osobistej, takie jak maseczki i rękawiczki.
- Stanowiska kasjerskie zabezpieczono specjalną osłoną z pleksi.
– Podchodzimy do otwarcia restauracji ze spokojem. Jesteśmy w stanie szybko dostosować się do rządowych zaleceń. Korzystamy z doświadczeń McDonald’s z rynków dotkniętych pandemią przed nami. Już wcześniej wprowadziliśmy w restauracjach dodatkowe rozwiązania zapewniające bezpieczeństwo naszym pracownikom i gościom – informuje Anna Borys-Karwacka, dyrektor ds. relacji korporacyjnych McDonald’s Polska.
Otwarcie restauracji jest kolejnym etapem powrotu do normalności. Wciąż obowiązują podwyższone zasady bezpieczeństwa, dzięki którym możemy spędzać czas w restauracjach.
Red.