Chłopskie Jadło i Sphinx ze względów bezpieczeństwa w czasie epidemii wprowadzają menu cyfrowe we wszystkich lokalach gastronomicznych. Zarządza nimi Sfinks Polska, który ma w swoim portfelu także sieci Piwiarnia Warki i Fabryka Pizzy.
Menu cyfrowe to kolejne rozwiązanie przygotowane przez spółkę ukierunkowane na przeciwdziałanie COVID-19, a także zwiększanie bezpieczeństwa gości i pracowników w restauracjach.
– W oczekiwaniu na pełne uruchomienie działalności gastronomicznej intensywnie przygotowujemy się do ponownego otwarcia lokali. Naszym priorytetem jest zapewnienie klientom maksimum bezpieczeństwa i komfortu w nowej sytuacji po wznowieniu działalności. Z tą myślą wdrożyliśmy już w restauracjach szereg dodatkowych procedur pod hasłem „Antywirusowa Dziesiątka Sfinksa”. Mają one na celu zapobieganie zakażeniu koronawirusem. Teraz przyszedł czas na kolejny krok. To karta dań w formie cyfrowej. Pozwala ona wyeliminować konieczność dotykania przez klientów drukowanej wersji menu. Liczymy, że nowe rozwiązanie przypadnie naszym gościom do gustu i z chęcią będą z niego korzystali – mówi Dorota Cacek, wiceprezes zarządu Sfinks Polska.
W związku z wprowadzeniem cyfrowej karty dań, restauracyje na stolikach przykleją specjalne naklejki. Aby skorzystać z e-menu, wystarczy zeskanować umieszczony na naklejce kod QR bądź przepisać na telefon wskazany na niej adres. Karty w formie drukowanej lokale podawać będą wyłącznie na życzenie klienta. Jednocześnie, by zwiększać bezpieczeństwo gości, będą one dezynfekowane po każdym użyciu. Wszystko zgodnie z dodatkowymi zasadami ogłoszonymi w ramach „Antywirusowej Dziesiątki Sfinksa”.
Oprócz dezynfekcji menu, nowe procedury obejmują również m.in.:
- obowiązek noszenia rękawiczek i maseczek przez kucharzy i kelnerów,
- dezynfekowanie stolików po każdym gościu oraz w dowolnym momencie na życzenie klienta,
- codzienny pomiar temperatury wśród personelu,
- serwowanie przypraw w jednorazowych opakowaniach,
- dezynfekowanie i wyparzanie naczyń oraz sztućców,
- zapewnienie płynów dezynfekujących dla gości.
Red.