Pogoda zachęca do większej aktywności fizycznej, kąpieli słonecznych. Dieta bogata w owoce i warzywa, zawierająca witaminy i mikroskładniki na lato, jest rozwiązaniem, by wesprzeć organizm o tej porze roku.
Warto wykorzystać fakt, że jest to również pora roku, w której zwiększa się dostępność owoców i warzyw, będących dobrym źródłem witamin i soli mineralnych. Produkty z tej grupy bogate są w odpowiednie witaminy i mikroskładniki na lato. Poprawią nasze samopoczucie oraz kondycję podczas sezonu letniego – podkreśla dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska, dietetyk, adiunkt w Klinice Pediatrii, Gastroenterologii i Żywienia UJ Collegium Medicum.
Witamina C, foliany, wapń
Witamina C przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Foliany pomagają w prawidłowej produkcji krwi, a także przyczyniają się do zmniejszenia uczucia znużenia i zmęczenia. Znajdziemy je w pomarańczach i wytworzonym z nich soku. Szklanka 100 proc. soku pomarańczowego (200 ml) zaspokaja ok. 50-60 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Czyni to z niego płyn, który warto pić szczególnie w okresie letnim.
W kontekście aktywności fizycznej istotny jest również wapń, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni. Pierwiastek ten znajdziemy nie tylko w produktach mlecznych, ale również w soku z czarnej porzeczki. Za prawidłowy skurcz mięśni odpowiada również potas, który możemy znaleźć m.in. w soku pomidorowym oraz burakach.
Witamina A, witamina E
Witaminy i mikroskładniki na lato znajdziemy w wielu owocach i warzywach. Beta-karoten, czyli prowitamina A, to substancja, która w wyniku reakcji chemicznych zachodzących w organizmie przekształca się w witaminę A. Ten mikroskładnik nadaje skórze zdrowy odcień. Chroni ją przed szkodliwym działaniem promieni UV i poparzeniami słonecznymi oraz przedłuża okres utrzymywania się opalenizny. Należy jednak pamiętać, że nie zastąpi on kremu z filtrem, którego powinno się używać wychodząc na słońce. Ten mikroskładnik znajdziemy w pomarańczowych, żółtych i czerwonych owocach i warzywach – m.in. brzoskwini, pomidorach oraz marchwi. Jedna szklanka soku marchwiowego (200 ml) pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę A.
Wpływ na kondycję narażonej na działanie słońca skóry ma także witamina E, nie bez powodu nazwana witaminą młodości, która w dużej ilości występuje w olejach i orzechach, a także w natce pietruszki, papryce oraz soku z czarnych jagód.
Potas, polifenole, magnez
Właściwa dieta, zawierająca witaminy i mikroskładniki na lato, może znacznie zredukować ryzyko odwodnienia. Stanowi ono obciążenie dla układu krwionośnego, a nawet może być bezpośrednim zagrożeniem życia. Potas odpowiada za odpowiednią gospodarkę wodną organizmu oraz reguluje pracę układu krążeniowego. W szklance soku pomidorowego (200 ml) znajdziemy około 400 mg tego mikroskładnika.
Polifenole zawarte w soku z aronii stabilizują poziom ciśnienia krwi. Pracę serca oraz układu wieńcowego wspomaga także magnez, występujący w orzechach i zielonych warzywach liściastych.
Red.