Zrównoważona dieta kwasowo-zasadowa zakłada, że sery należą do produktów, które przyczyniają się do zakwaszania organizmu. Aby zachować w nim równowagę kwasowo-zasadową, należy je łączyć z warzywami lub owocami.
Równowaga kwasowo-zasadowa jest niezbędnym warunkiem do zachowania zdrowia. Większość z nas zmaga się z nadmierną kwasowością. Zakwaszenie organizmu przyczynia się do większości chorób cywilizacyjnych, jak np. cukrzyca czy nowotwory. Profilaktyczne właściwości ma zrównoważona dieta kwasowo-zasadowa.
Głównymi artykułami spożywczymi zakwaszającymi organizm są produkty z zawartością białej mąki pszennej oraz cukier. Co ciekawe, zasadotwórczo działa np. cytryna, choć jest bardzo kwaśna w smaku.
Jeśli włączamy sery do diety, zawsze komponujmy je z warzywami – zalecają eksperci od zdrowego żywienia. Niestety wszystkie produkty serowe zakwaszają nasz organizm.
Aby równowaga kwasowo-zasadowa została zachowana i wapń był lepiej przyswajany, powinniśmy je zestawić z czymś, co działa zasadotwórczo. A takim właśnie produktem spożywczym są różnego rodzaju warzywa.
Błędem jest łączenie serów z dużą ilością tłuszczu bądź z mięsem – twierdzą dietetycy.
Red.