500 stopni – Pizza Neapolitańska powstała w Białymstoku. Włoski piec, włoskie składniki, włoska receptura charakteryzują pizze, które powstają w 60 sekund. 500 stopni – bo w takiej temperaturze wypieka się pizzę neapolitańską.
Pizza neapolitańska została zastrzeżona przez Komisję Europejską jako wyrób tradycyjny w 2009 r. Pizzę o tej nazwie w całej Unii Europejskiej można przygotowywać tylko według ściśle określonej receptury.
W Neapolu na przełomie XVI i XVII wieku pizza była jedzeniem dla ubogich, przyrządzanym na ulicach przez tzw. pizzaiuoli. Wyjątkowy smak sprawił, że jej popularność szybko przekroczyła granice ubogich dzielnic Neapolu i w XVIII wieku stała się ona ulubionym daniem samej królowej Neapolu, Marii Karoliny Habsburg. Zaczęto ją piec również na dworze króla Ferdynanda IV.
Neapolitanę, czyli tradycyjną, włoską pizzę odróżnia od podobnych wyrobów prostota w doborze produktów. Podstawową wersją jest Margherita, czyli pomidory i ser. W wersji rozszerzonej dodawana jest szynka parmeńska, ser pecorino, salame Piccante, ser provola, boczek Pancetta czy mięso Bresaola oraz mozzarella di Bufala.
Na pizzach „500 stopni” znajdują się produkty, które do Białegostoku trafiły prosto z Włoch. Piec białostockiej pizzerii również powstał w małej, rodzinnej firmie w Neapolu.
Neapolitana cieszy się w naszym kraju ogromnym powodzeniem. Jak czytamy na facebookowym profilu 500 stopni – Pizza Neapolitańska:
Red.