Belvedere Catering by Design, Polpharma i Herbapol Lublin postanowiły uruchomić projekt „Wsparcie dla Służby Zdrowia”. Polega on na codziennym dostarczaniu posiłków służbom medycznym, które zapewniają chorym na COVID-19 stałą, specjalistyczną opiekę zdrowotną.
Program wdrożono 20 marca 2020 r. Belvedere Catering by Design, Polpharma i Herbapol dostarczają posiłki regeneracyjne wraz z sokami i herbatami do 11 warszawskich ośrodków medycznych.
W ciągu miesiąca przekazano placówkom 20 tys. pełnowartościowych obiadów, co daje blisko 700 porcji dziennie. Jak informują pomysłodawcy, łącznie dostarczą prawie 40 tys. posiłków.
– Wszyscy stanęliśmy w obliczu ciężkiej sytuacji związanej z pandemią koronawirusa. Kluczową rolę odgrywa obecnie służba zdrowia, która każdego dnia toczy walkę o nasze zdrowie i nierzadko życie. Zdajemy sobie sprawę, w jak trudnych warunkach ta batalia się rozgrywa. Z ograniczonym kontaktem z bliskimi, brakiem czasu na chwile wytchnienia. Bez wahania zatem dołączyliśmy do inicjatywy pana Jerzego Staraka, właściciela Polpharmy, związanej z codziennym dostarczaniem posiłków regeneracyjnych do punktów medycznych. Posiłki opracowane we współpracy z dietetykiem skomponowane są z najwyższej jakości produktów i urozmaicone pod względem smaku i wartości odżywczych. Poprzez naszą pomoc chcemy nie tylko wesprzeć, ale i wyrazić podziw dla naszych pierwszoplanowych bohaterów – mówi Artur Zymerman, dyrektor generalny Grupy Belvedere.
Do przygotowania obiadów zostanie zużytych 8 ton produktów wysokobiałkowych, 10 ton warzyw i dodatków skrobiowych. Wszystkie produkty wchodzące w skład posiłków pochodzą od lokalnych dostawców Belvedere.
Posiłki przygotowywane są przez 25 kucharzy z utrzymaniem standardów jakości, zgodnie z wytycznymi Państwowej Inspekcji Sanitarnej i zaleceniami WHO w kwestii zachowania higieny.
Belvedere Catering by Design od blisko 30 lat zapewnia oprawę cateringową. Rocznie obsługuje ona ponad 700 imprez ze 160 tys. gości na terenie całego kraju. Są w tym m.in. najważniejsze wydarzenia na najwyższym szczeblu państwowym, gale i bale, kongresy i konferencje, a także jubileusze i wesela. Za kreacje kulinarne od samego początku istnienia marki odpowiedzialny jest Henryk Nieciejowski, który łączy międzynarodowe trendy z polską kuchnią w nowej odsłonie.
Red. (źródło: belvederecatering.pl)