Koronawirus SARS-Cov-2 wywołuje chorobę o nazwie COVID-19. Objawia się ona najczęściej gorączką, kaszlem, dusznościami, bólami mięśni, zmęczeniem. Ciężki przebieg choroby obserwuje się u ok.15-20% osób. Do zgonów dochodzi u 2-3% osób chorych.
Koronawirus SARS-Cov-2 przenosi się drogą kropelkową. Obecnie nie ma szczepionki przeciw nowemu koronawirusowi. Można natomiast stosować inne metody zapobiegania zakażeniu. Oto najczęściej zadawane pytania i odpowiedzi:
Czy wirus może przenosić się za pomocą żywności?
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował w dniu 9 marca 2020 r. stanowisko, iż zgodnie z aktualną wiedzą nie ma dowodów na to, że żywność może być źródłem lub pośrednim ogniwem transmisji wirusa SARS COV-2. Informacja EFSA (w języku angielskim).
EFSA podkreśla, że na podstawie doświadczeń z wirusami SARS i MERS można sądzić, że nie dochodzi do infekcji człowieka poprzez żywność wirusem SARS COV-2. Tak więc jest mało prawdopodobne, aby wirus przenosił się przez żywność, i nie ma dotychczas dowodów, aby miało to miejsce. EFSA podkreśla, że stale monitoruje sytuację dotyczącą ogniska zakażenia SARS COV-2, które jest źródłem zachorowań w bardzo wielu krajach. W zachowaniu bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności istotne jest rygorystyczne zachowanie podstawowych zasad bezpieczeństwa żywności, które służą zapobieganiu jej zanieczyszczeniu, w tym również wtórnemu zanieczyszczeniu na etapie dystrybucji i sprzedaży.
Czy obróbka termiczna niszczy koronawirusa?
Dokładna obróbka termiczna niszczy wirusa, ponieważ ulega on zniszczeniu, gdy zastosuje się odpowiednią kombinację czasu i temperatury np. 60 st. C przez 30 min. Tak więc w przypadku mięsa, produktów surowych, typowa obróbka cieplna eliminuje zanieczyszczenie mikrobiologiczne, w tym również SARS COV-2.
Jakie działania powinien podjąć świadomy klient-konsument?
W sklepie:
- Osoby, które przebywają w sklepach, supermarketach, centrach handlowych powinny zawsze pamiętać o tym, że są współodpowiedzialne za zdrowie swoje i innych.
- W miarę możliwości należy unikaj przebywania w miejscach zatłoczonych, utrzymywać odstępy w kolejkach.
- Pamiętaj o higienie rąk oraz higienie kichania i kasłania, w szczególności przy pakowaniu żywności luzem, nieopakowanej, tj. pieczywo, produkty cukiernicze, orzechy.
- Pamiętaj o obowiązku zakrywania nosa i ust.
- Ręce w sklepie mają kontakt z powierzchniami roboczymi, pieniędzmi. Do pakowania używaj dostępnych rękawic foliowych oraz torebek.
- Niehigienicznym zachowaniem jest przebieranie i dotykanie produktów, które są przeznaczone do spożycia bez mycia i obróbki termicznej (np. pieczywo, bułki, wyroby cukiernicze).
- Zwracaj uwagę na właściwą higienę układu oddechowego: nie kaszl i nie kichaj w stronę innych osób czy towarów.
W domu:
- Zachowaj właściwą higienę mycia i przygotowania żywności. Jest to priorytet nie tylko w przypadku koronawirusa, ale przede wszystkim typowych zanieczyszczeń mikrobiologicznych prowadzących do zatruć pokarmowych.
- Myj ręce, narzędzia kuchenne, blaty robocze, deski.
- Zawsze pamiętaj o separacji produktów surowych i produktów już przygotowanych do spożycia, tak aby uniknąć zanieczyszczeń krzyżowych w kuchni.
Jak dbać o bezpieczną żywność?
Stosuj zalecane przez WHO 5 kroków do bezpieczniejszej żywności:
Red. (źródło: gov.pl/web/koronawirus)