Plebiscyt Warszawska Pyza na najlepszy lokal z ulicznym jedzeniem z Warszawy oraz okolic organizowany jest przez „Gazetę Stołeczną” oraz serwis Warszawa.Wyborcza.pl. Ma on już swoją siódmą edycję.
Plebiscyt Warszawska Pyza przyciągnął licznych uczestników. Spośród nadesłanych propozycji jury wybrało 10 finalistów, z których jeden otrzyma tytuł Warszawskiej Pyzy 2019.
W finałowym zestawieniu znaleźli się:
- Akurat – kurczak z rożna,
- Bar Lussi,
- Renesans,
- Vega,
- Co tu,
- Efes Kebab,
- Pizzeria Ufo,
- Yen beo,
- Soul Food Burgers,
- Mezze.
Jury wybierze spośród nich lokal, który otrzyma tytuł Warszawskiej Pyzy 2019. Skład jury: Basia Starecka – dziennikarka i autorka bloga Nakarmionastarecka.pl (przewodnicząca jury), Diep Ngoc – Wietnamka, doświadczona restauratorka, współzałożycielka food trucka a potem restauracji Viet Street Food wyróżnionej tytułem „Warszawska Pyza 2016”, Areta Szpura – ekoaktywistka, autorka bestsellerowej książki „Jak uratować świat – czyli co dobrego możesz zrobić dla planety”, Bogumiła Siedlecka-Goślicka – vlogerka prowadząca kanał na YouTubie „Anioł na resorach”, Agata Wojda – doświadczona i ceniona szefowa kuchni, felietonistka kulinarna i podróżniczka, Jakub Kuroń – szef kuchni w rodzinnej firmie „Kuroniowie”, bloger kulinarny prowadzący bloga Kuron.com.pl oraz autor książek kulinarnych, Matteo Brunetti – Włoch, finalista szóstej edycji programu Masterchef, youtuber, współprowadzący program „Bitwa na smaki” w Kuchni+, promotor włoskiej tradycyjnej kuchni w Polsce oraz Kamil Siałkowski – dziennikarz „Gazety Stołecznej”
W tegorocznej edycji plebiscytu jurorzy sprawdzą, w jakiej kondycji są otwarte wiele lat temu popularne punkty z ulicznym jedzeniem. Będzie oceniać m.in., jak poradziły one sobie z upływającym czasem, czy utrzymują wysoką jakość godną ich miejskiej legendy, a ich właściciele myślą o biznesie odpowiedzialnie – dbają o ekologię oraz dostępność swoich punktów dla osób niepełnosprawnych.
– W tym roku świętujemy 30-lecie wolności, a co za tym idzie, otwarcie się stolicy na inne kultury kulinarne. Po 1989 r. mogliśmy poznawać niedostępny wcześniej świat, zwiedzając go od kuchni: pojawiły się pierwsze bary z wietnamską kuchnią i włoskie pizzerie, food trucki z burgerami i punkty z arabską kuchnią uliczną. Kulinarną transformację stolicy ledwo przetrwały rodzime kurczaki z rożna, pyzy, flaki i zapiekanki. Tegoroczna Pyza będzie wyróżnieniem dla miejsc, które na dobre zapuściły korzenie w nadwiślańskim gruncie – mówi przewodnicząca jury Basia Starecka.
Czytelnicy „Gazety Stołecznej” i internauci mogą również zagłosować na swoje ulubione miejsce i wybrać „Warszawską Pyzę Publiczności”. Głosowanie na Warszawa.Wyborcza.pl potrwa do czwartku, 22 sierpnia br.
Wyniki plebiscytu zostaną ogłoszone podczas imprezy „Żarcie Na Kółkach” Festiwal Food Trucków i 6.Mistrzostwa Burgerowe, która odbędzie się w dniach 24-25 sierpnia br. na PGE Narodowym. Z kolei 26 sierpnia br. redakcja przedstawi zwycięzców na łamach „Gazety Stołecznej” oraz w serwisie Warszawa.Wyborcza.pl.
Partnerem akcji jest „Żarcie Na Kółkach”. Wydarzeniu patronują „Co Jest Grane 24”, Rock Radio, Food Service i OuiChef.pl.
Plebiscyt „Warszawska Pyza 2019” wspiera kampania promocyjna w prasie („Gazeta Stołeczna”, „Co Jest Grane 24”) i w internecie (Warszawa.Wyborcza.pl, Facebook, Instagram). Działania reklamowe przygotował zespół marketingu warszawskiego wydania „Gazety Wyborczej”.
Red.